Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Josep Borrell va convoca o…

Josep Borrell va convoca o reuniune a miniștrilor de externe ai statelor membre ale UE dacă nu se va ajunge la un acord privind embargoul petrolier impus Rusiei

Sursa foto: Reuters

O reuniune a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene (UE) va avea loc săptămâna viitoare în cazul în care țările din blocul comunitar nu vor reuși să ajungă la un acord privind embargoul petrolier impus Rusiei până la sfârșitul săptămânii, a declarat vineri, 6 mai, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, transmite Reuters.

Comisia Europeană (CE) propune modificări la embargoul planificat asupra petrolului rusesc în încercarea de a convinge statele reticente, printre care Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

Vorbind cu jurnaliștii în marja unui eveniment la Florența, Borrell a reiterat că are încredere în găsirea unei „soluții comune, deoarece nu toate țările se află în aceeași situație”, adăugând că trebuie să se ajungă la un acord.

Întrebat despre un posibil embargou asupra importurilor de gaze, Borrell a declarat că „gazul nu este pentru mâine, ci pentru poimâine”, indicând că UE trebuie să facă un pas în sancțiunile sale împotriva Rusiei.

Executivul Uniunii Europene a propus miercuri embargoul petrolier ca parte a unui pachet mai amplu de sancțiuni UE împotriva Rusiei – al șaselea de când Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie în ceea ce Kremlinul numește o operațiune militară specială”.

Anterior, Borell a declarat că blocul trebuie să fie „realist” în planurile sale de a deveni independent de energia rusă și că trebuie să facă acest lucru într-un „mod ordonat și prudent”.

„Gazul nu poate fi înlocuit cu altceva (…) dacă nu este gaz rusesc, trebuie să fie gaz oricum”, a spus el.

Înaltul diplomat a adăugat că există mai multe modalități de a lovi exporturile de petrol ale Rusiei și că acțiunea ar putea să nu se limiteze doar la o simplă interdicție de a cumpăra petrol.

Europa, care se aprovizionează cu aproximativ 40% din importurile sale de gaze din Rusia, a făcut eforturi pentru a-și diversifica mixul de aprovizionare cu energie pe măsură ce conflictul din Ucraina se intensifică.