Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   În ajunul summitului NATO, purtătorul…

În ajunul summitului NATO, purtătorul de cuvânt al Kremlinului afirmă că aderarea Ucrainei la alianța militară ar fi o „amenințare care va necesita un răspuns dur”

În ajunul summitului NATO, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni, 10 iulie, că aderarea Ucrainei la alianța militară NATO ar avea consecințe foarte negative pentru arhitectura de securitate a Europei și că Moscova va răspunde cu fermitate la orice pas în acest sens, transmite Reuters.

„Cunoașteți poziția absolut clară și consecventă a Federației Ruse, potrivit căreia aderarea Ucrainei la NATO va avea consecințe foarte, foarte negative pentru arhitectura de securitate deja pe jumătate distrusă în Europa. Și va fi un pericol absolut, o amenințare pentru țara noastră, care va necesita din partea noastră o reacție suficient de dură și fermă”, a declarat Peskov reporterilor.

Rusia a declanșat anul trecut războiul în Ucraina, ceea ce numește o „operațiune militară specială”, după ce a încercat și nu a reușit să obțină ceea ce a numit „garanții de securitate” din partea Occidentului că vecinul său nu va fi niciodată autorizat să adere la NATO. Statele Unite au declarat că această cerere a fost o „nehotărâre”, iar Ucraina ar trebui să fie liberă să își decidă propriile alianțe.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că Kievul nu va deveni membru în timp ce războiul continuă și că summitul de la Vilnius nu va lansa o invitație oficială.

Liderii NATO se vor reuni la Vilnius în perioada 11-12 iulie pentru a aborda o gamă largă de subiecte, de la diviziunile privind candidatura Ucrainei și aderarea Suediei la creșterea stocurilor de muniții și revizuirea primelor planuri de apărare din ultimele decenii. Acesta va fi cel de-al patrulea summit al NATO de la invazia Rusiei în Ucraina, primul având loc pe 25 februarie 2022, la doar o zi după atac, urmat de reuniuni la Bruxelles și la Madrid.

Măsurile de securitate la Vilnius vor fi ridicate, cu trei unități germane de apărare antiaeriană Patriot desfășurate pentru a proteja locul de desfășurare, o premieră pentru un summit NATO. Alte avioane de vânătoare vor patrula pe cerul Lituaniei, care se află între exclava rusă Kaliningrad și Belarus și care a fost mult timp considerată un punct vulnerabil pe flancul estic al NATO.

Summitul va fi dominat de modul în care NATO își va defini viitoarea relație cu Ucraina, în contextul în care președintele Volodimir Zelenski a cerut în repetate rânduri ca Kievul să primească o invitație de aderare la alianță la Vilnius.