Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ICIJ: Tranzacțiile unor oameni de…

ICIJ: Tranzacțiile unor oameni de afaceri și oficiali ruși au nimerit în lista tranzacțiilor suspecte ale băncilor din SUA

Persoane apropiate președintelui rus Vladimir Putin, mari afaceriști ruși, foști funcționari și figuranți în dosarele privind furtul de fonduri publice au comis „tranzacții dubioase” și au nimerit în documentele financiare secrete ale Ministerului Finanțelor al SUA. Acest lucru a fost raportat de publicația «Важные истории», care a obținut acces la documentele Biroului American FinCEN în cadrul anchetei #FinCENFiles, scrie NovayaGazeta.

Jurnaliștii publicației susțin că prietenul lui Vladimir Putin, dirijorul și miliardarul Serghei Roldugin deține mai multe companii offshore, pe conturile cărora sunt miliarde de dolari de la băncile de stat rusești și de la cei mai mari oameni de afaceri din ruși. Acest lucru a fost menționat în «Панамские документы», despre care a scris Novaya Gazeta (mai multe detalii în proiectul special «Золото партитуры»). În cadrul anchetei #FinCENFiles s-a constatat că în luna octombrie 2010 compania Sandalwood Continental, asociată lui Roldugin, a primit 830 de mii de dolari de la compania Dulston Ventures din Cipru, afiliată cu Severgrupp al miliardarului Alexei Mordașov.

În anchetă se mai spune că, din 2006 până în 2008 compania omului de afaceri Alisher Usmanov a transferat consilierului lui Vladimir Putin, Valentin Yumashev, 6 milioane de dolari. Nici Yumashev, nici Usmanov și nici Serviciul de Presă al Kremlinului nu au comentat aceste informații.

Printre tranzacțiile dubioase menționate în materialul Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) au fost enumerate de asemenea:

  • 392 de mii de dolari, primite de soția suspectului de spălare a banilor a fostului șef adjunct al «Военторг» Leonid Tajf de la firma menționată în cazul grupului de încasatori criminali;
  • transferurile efectuate de compania din Singapore, asociată cu Maxim Vorobiev, fratele guvernatorului regiunii Moscova, Andrei Vorobiev;
  • 1 milion de dolari, transferat de la compania dezvoltatorului Roman Fuchs fostului viceprimar al Moscovei Iosif Ordzhonikidze „pentru consultare”.

FinCEN este un birou al Ministerului Finanțelor al SUA, care se ocupă de combaterea spălării de bani, obținuți prin mijloace criminale și a finanțării terorismului. În FinCEN sunt colectate date despre toate tranzacțiile suspecte ale băncilor americane, precum și ale instituțiilor creditare străine care au conturi corespondente în băncile din SUA.

În 2017 rapoartele FinCEN s-au aflat la dispoziția BuzzFeed News și au devenit bază pentru proiectul #FinCENFiles, care a organizat consorțiul ICIJ. La # FinCENFiles au lucrat peste 400 de jurnaliști din 88 de țări. Partenerul rus al proiectului a devenit publicația «Важные истории».