Guvernul Suediei ar urma să depună săptămâna viitoare o cerere de aderare la NATO
Guvernul Suediei intenționează să depună săptămâna viitoare o cerere de aderare la NATO, urmând vecinul Finlanda în rescrierea politicii sale de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.
Parlamentul Suediei va dezbate luni situația de securitate, iar premierul Magdalena Andersson va convoca apoi o ședință specială a cabinetului, în cadrul căreia va fi luată decizia oficială de a depune cererea.
În urma invaziei Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”, Suedia și Finlanda au fost nevoite să caute o alternativă pentru a-și spori securitatea prin aderarea la NATO și renunțarea la decenii de nealiniere militară.
Ziarul suedez Expressen a relatat, citând surse, că o analiză a politicii de securitate suedeze, care va fi prezentată vineri de toate partidele, va concluziona că aderarea la NATO ar funcționa ca un factor de descurajare în cazul în care Rusia ar dori să invadeze Suedia.
„Aderarea Suediei la NATO ar ridica pragul conflictelor militare și ar avea astfel un efect de prevenire a conflictelor în nordul Europei”, potrivit unei surse citate de Expressen.
Social-democrații aflați la guvernare încă dezbat dacă să schimbe politica și să susțină o cerere de aderare. Partidul urmează să ia o decizie duminică.
Joi, 12 mai, președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Sanna Marin au declarat că țara trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere”, exercitând presiuni asupra Suediei pentru a face același lucru.
Finlanda este cel mai apropiat aliat militar al Suediei.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.