Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   G7 va menține un plafon…

G7 va menține un plafon de 60 dolari pentru un baril de petrol rusesc transportat pe mare – Reuters

Sursa foto: Reuters

Grupul celor Șapte (G7) va menține un plafon de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc transportat pe mare, a declarat un oficial al coaliției, în ciuda creșterii prețurilor globale ale țițeiului și a apelurilor unor țări pentru un plafon mai mic pentru a limita veniturile Moscovei, scrie Reuters, citând surse din G7.

G7 și Australia au luat decizia de a menține plafonul în ultimele săptămâni, după o revizuire a prețului de 60 de dolari, stabilit în decembrie cu scopul de a reduce capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina, a spus oficialul sub rezerva anonimatului.

Decizia vine după patru săptămâni de creșteri ale prețurilor de referință ale petrolului.

Piața s-a consolidat luni, iar cotațiile futures ale petrolului Brent și ale țițeiului american s-au menținut peste 80 de dolari pe baril.

Oficialii coaliției au concluzionat că plafonarea prețurilor a funcționat atât pentru a limita veniturile rusești, cât și pentru a menține stabilitatea pieței energetice, dar au declarat că vor continua să se coordoneze pentru a asigura o monitorizare și o aplicare eficientă, a adăugat oficialul pentru sursa citată.

Coaliția își va intensifica, de asemenea, eforturile de combatere a evitării plafonării prețurilor și a sancțiunilor impuse Rusiei, inclusiv a utilizării practicilor înșelătoare pentru a avea acces la asigurări și la alte servicii ale coaliției pentru petrolul tranzacționat peste plafon.

Membrii coaliției intenționează să ofere indicații pentru a-i ajuta pe furnizorii de servicii să identifice cazuri de evaziune, cum ar fi manipularea urmăririi locației navelor sau neevidențierea costurilor de transport, a declarat oficialul.

Plafonarea prețului petrolului interzice companiilor din G7 și din Uniunea Europeană să furnizeze servicii de transport, asigurare și finanțare pentru petrolul și produsele petroliere rusești.