Fostul președinte român Ion Iliescu, inculpat în dosarul Revoluției române din 1989

Fostul președinte român Ion Iliescu este de astăzi, 21 decembrie, inculpat în dosarul penal intitulat generic „Revoluția română din decembrie 1989”. Procurorii au luat aceeași decizie și în cazul lui Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru al României. Iliescu și Voican sunt acuzați de procurori de crime împotriva umanității.

„Cercetările au vizat stabilirea situației de fapt în ceea ce privește exercitarea directă a prerogativelor puterii de stat și a luării deciziilor  cu caracter politic și militar de către grupul de decizie politico-militară al Consiliului Frontului Salvării Naționale ( C.F.S.N.), format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar și numit ministru al apărării) și Gelu Voican Voiculescu”, se menționează într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Probatoriul administrat a relevat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum și Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit și legitimarea politică în fața poporului român.

Pentru atingerea acestor scopuri, începând cu seara zilei de 22.12.1989, ar fi fost lansată o amplă şi complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni şi dezinformări), coordonată de unii componenţi ai Consiliului Militar Superior (structură aflată în subordinea C.F.S.N.), acceptată şi asumată de factorii decizionali ai C.F.S.N.. Din Consiliul Militar Superior au făcut parte general locotenent Atanasie Victor Stănculescu, general de armată Nicolae Militaru şi şefi de direcţii militare. La rândul lor, cei patru inculpaţi ar fi participat în mod direct la exercitarea de diversiuni şi dezinformări.

Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.. În acest context, în intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuşe.

„Psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22.12.1989, un număr de 862 de decese, 2150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00). Totodată, aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării  şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat”, precizează procurorii.

De ce sunt acuzați Iliescu și Voican în dosarul Revoluției

„Inculpaţii Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din Ministerul Apărării Naționale, fără a interveni pentru stoparea lor”, arată procurorii în rechizitoriu.

Foto: protv.ro

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Reporter

    După părerea mea este destul de greu de spus, dacă Ion Iliescu este omul Moscovei sau nu. Da, pe de altă parte , unde Moscova nu și-a băgat coada? Totuși Ion Iliescu merită o scărmăneală zdavănă, înaite de a ajunge în fața Domnului! Pentru ca alții să să teamă! Îl am vedere pe Klaus Iohannis cu atacurile lui tâmpite la PSD. PSD mărește PIBul, mărește consistent salariile și pensiile, da Klaus Iohannis se ține de acuzări și comploturi idioate!

  2. iliescu, a facut studi in sovok, e prieten si fost coleg de institut cu Gorbaciov. Dalia Gribauskaite, prezident din Litva, fost agent kgb, in lista fosti agenti kgb din Latvia, sint multi oligarhi si politicieni latvieni. La noi cind so da la cunoastere lista de agenti kgb, sa stim si noi cine sint oligarhi si diriguitori cari fura si asupresc si acu, norodu nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *