Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Erdogan, supărat pe UE. Președintele…

Erdogan, supărat pe UE. Președintele Turciei susține că Ankara „s-ar putea despărți” de Uniunea Europeană, dacă va fi necesar

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă, 16 septembrie, că Ankara „s-ar putea despărți” de Uniunea Europeană, dacă va fi necesar, fiind întrebat despre raportul recent adoptat de Parlamentul European cu privire la Turcia, informează Reuters.

Vorbind cu reporterii înainte de călătoria sa în Statele Unite, Erdogan a mai spus că Uniunea Europeană face demersuri „pentru a se distanța de Turcia”.

Săptămâna aceasta, Parlamentul European a adoptat un raport în care se menționează că discuțiile privind aderarea Ankarei la blocul comunitar nu ar trebui reluate în circumstanțele actuale. Demnitarii europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la încălcarea drepturilor omului și a statului de drept. În acest sens, legislatorii europeni au pledat pentru găsirea unui „cadru realist” pentru relațiile dintre Bruxelles și Ankara, notează Politico.

„Am văzut recent un interes sporit din partea guvernului turc pentru relansarea procesului de aderare la UE. Acest lucru nu se va întâmpla din cauza negocierilor geopolitice, ci doar atunci când autoritățile turce vor arăta un interes real pentru a opri regresul continuu al libertăților fundamentale și al statului de drept”, a declarat Sánchez Amor, membru al Parlamentului European.

Legăturile dintre Turcia și UE s-au deteriorat pe fondul comportamentului din ce în ce mai autocratic al lui Erdoğan după tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016.

Discuțiile privind aderarea Turciei la blocul comunitar stagnează de ani de zile. Cu toate acestea, în iulie, miniștrii de externe ai UE au fost de acord să avanseze relațiile.