Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   După SUA, și Australia cere…

După SUA, și Australia cere anchetă privind modul de gestionare a crizei provocate de Covid 19 de către China și Organizația Mondială a Sănătății

Australia, prin vocea ministrei de Externe a cerut deschiderea unei anchete independente privind lupta mondială împotriva pandemiei de COVID-19. Ministra afirmă că există suspiciuni asupra modului în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dar și China au gestionat criza provocată de coronavirus, scrie presa internațională.

Ministra australiană a Afacerilor Externe, Marise Payne, a afirmat că Australia împărtășește îngrijorările SUA, după ce președintele Donald Trump a acuzat OMS că este prea apropiată de China și că a gestionat prost pandemia. Donald Trump a anunțat marți suspendarea contribuției americane la OMS, care se ridică la „între 400 și 500 de milioane de dolari pe an”.

„Trebuie să cunoaștem detaliile pe care numai un raport independent ne poate permite sa le intelegem privind originea virusului, privind modul de a-i face fata si privind transparenta cu care informatiile au fost impartasite”, a declarat ea pe postul public ABC, citat de ziare.com.

Consecințele pandemiei vor strica „într-un anumit mod”, relațiile între Australia și China, a estimat ministra, care spune că se îndoiește de transparența Beijingului.

Australia, care numără 6606 de cazuri de coronavirus și 70 de morți de COVID-19, a fost una dintre primele țări din lume care a interzis intrarea pe teritoriul său a călătorilor care veneau din China.

La nivel global, 2,3 milioane de persoane au fost diagnosticate oficial cu COVID 19, fiind înregistrate 161 de mii de decese și 606 mii de persoane care s-au recuperat.