Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Trump suspendă finanțarea SUA pentru…

Trump suspendă finanțarea SUA pentru OMS și acuză organizația de gestionare greșită a pandemiei

US President Donald Trump speaks during a security briefing on August 10, 2017, at his Bedminster National Golf Club in New Jersey. / AFP PHOTO / Nicholas Kamm (Photo credit should read NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

Donald Trump a cerut administrației sale să oprească finanțarea oferită de SUA Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În argumentarea poziției sale, Trump susține că OMS „a eșuat în datoria sa de bază” în legătură cu gestionarea pandemiei de coronavirus, transmite BBC.

Acesta a mai acuzat ONU că a gestionat greșit și a acoperit răspândirea virusului după ce acesta a apărut în China și a spus că organizația trebuie să fie trasă la răspundere. Domnul Trump a acuzat anterior și OMS că este părtinitoare față de China.

„Îndemn administrația mea să oprească finanțarea în timp ce se efectuează o revizuire pentru a evalua rolul Organizației Mondiale a Sănătății în gestionarea greșită și acoperirea răspândirii coronavirusului”, a declarat domnul Trump la o conferință de presă la Casa Albă.

Reacționând la afirmațiile lui Trump, secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că acum „nu a fost momentul” pentru a reduce resursele OMS.

Președintele Trump a acuzat OMS că nu a reușit să evalueze în mod adecvat focarul când a apărut pentru prima dată în orașul Wuhan. Totuși, reporterii americani subliniază că însuși Trump a fost cel care a lăudat răspunsul Chinei la focar și a compromis pericolul virusului în SUA.

SUA este cel mai mare finanțator al OMS, care a furnizat 400 de milioane de dolari (316 milioane de lire sterline) anul trecut – puțin sub 15% din bugetul său total.

Contribuția Chinei în 2018-2019 a fost de aproape 76 milioane USD în contribuții evaluate și aproximativ 10 milioane USD în finanțare voluntară, potrivit site-ului OMS.