Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   DOC/ Harta războiului din Ucraina.…

DOC Harta războiului din Ucraina. ISW: Rusia își retrage forțe din Siria, Armenia și Tadjikistan pentru a le trimite în Ucraina. Armata Rusă nu reușește să încercuiască orașele ucrainene și așteaptă întăriri  

Institutul american pentru Studii de Război (ISW) menționează, în cea mai recentă analiză, că Rusia retrage din ce în ce mai mult forțele din desfășurările sale internaționale pentru a le reloca în Ucraina.

Conform raportului ISW, este puțin probabil ca acestea să schimbe semnificativ echilibrul de forțe. De exemplu, 800 de militari din Armenia și Nagorno-Karabah au fost aduși în Rusia și se vor regăsi probabil în câteva zile pe frontul din Ucraina. Rusia va atrage probabil și alte forțe din Tadjikistan și Siria pentru a întări forțele din Ucraina.

Duminică, 13 martie, forțele ruse au efectuat câteva ofensive terestre limitate, reușind să ocupe câteva sate de la nord de Mariupol.

Frontul de Nord: Forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive la nord-vest de Kiev în ultimele 24 de ore pentru a treia zi consecutiv, efectuând doar operațiuni de recunoaștere. Este însă probabilă o reluare a ofensivei. La Irpin, o suburbie vestică a Kievului, unde a fost ucis jurnalistul american Brent Renaud, schimburile de focuri au intervenit în timpul unei evacuări a civililor.

Statul Major ucrainean spune că, la nord-est de Kiev, rușii sunt în defensivă, în așteptarea reaprovizionării. Linia de comunicație pe culoarul dintre Cernihiv și Sumî spre Kiev este expusă și, până la consolidarea acesteia, un atac semnificativ asupra Kievului dinspre est este improbabil.

Frontul de Est: La Harkov, forțele ruse au lansat un atac asupra unei localități din sud-estul orașului, dar au fost respinse. Forțele ruse caută probabil să ocolească Harkov prin sud-est și să avanseze spre Nipru și Zaporijie, dar Statul Major ucrainean a raportat că rușii au fost nevoiți să retragă un întreg batalion tactic de la Harkov înapoi pe teritoriul Federației Ruse (la Belgorod) pentru a-i restabili capacitatea de luptă. Această informație nu a putut fi confirmată din alte surse.

În schimb, în regiunea Donețk, Armata Rusă a lansat o ofensivă prin care a capturat patru localități aflate la nord de Mariupol, dar o încercare de străpungere la Volnovakha (60 Km Nord de Mariupol) a fost respinsă. Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că a avansat 14 km în zonă.

În zona de est a orașului Mariupol s-au dus lupte sporadice, iar forțele ucrainene pretind că au ucis 15 militari ruși în luptele de stradă. ISW apreciază că, în ciuda încercuirii și bombardării severe a orașului, acesta nu va putea fi capturat printr-un asalt direct fără o concentrare mai mare de forțe.

Frontul de Sud: Forțele ruse nu au condus nicio acțiune ofensivă la Nicolaev sau Zaporijie, dar ucrainenii spun că în zonă se concentrează forțe de rezervă, inclusiv aeropurtate. ISW apreciază că rușii vor încerca probabil să încercuiască Zaporijie, dar este puțin probabil să aibă forțele necesare pentru a face acest lucru atâta timp cât o parte a acestora rămân la Mariupol.

Raportul integral:

Sunt 19 zile de când armata lui Putin a început invazia în Ucraina. Eforturile diplomatice de a pune capăt războiului din Ucraina se intensifică. Negociatorii ucraineni şi ruşi urmează să discute din nou, după ce ambele părţi au citat progrese în cursul weekend-ului. Oficiali americani discută cu omologii europeni şi chinezi în privinţa evenimentelor recente din Ucraina. Violenţele se amplifică, rachetele ruseşti au lovit duminică o bază ucraineană din apropierea graniţei cu Polonia.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

Cronologia evenimentelor – LIVE TEXT/ A 19-a zi de război în Ucraina