Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Deputatul Radei Supreme de la…

Deputatul Radei Supreme de la Kiev, reținut la frontiera R. Moldova, nu va fi extrădat în Belarus. Ordonanța, semnată de procurorul general interimar

Sursa foto: yakovenkoevgen/Facebook

Deputatul Radei Supreme de la Kiev, Evghenii Iakovenko, reținut la frontiera R. Moldova sâmbătă, 4 iunie curent, pentru că a fost anunțat în căutare pe linia Interpol de către Belarus, nu va fi extrădat autorităților belaruse. Prin ordonanța emisă pe 7 iunie de către procurorul general interimar, Dumitru Robu, s-a dispus refuzul de extrădare a deputatului ucrainean în Republica Belarus. Concomitent cu refuzul extrădării deputatului vizat, s-a dispus și punerea acestuia în libertate, anunță Procuratura Generală (PG).

„Raționamentele care au stat la baza emiterii ordonanței de refuz a extrădării au fost determinate de statutul persoanei vizate de membru în Rada Supremă a Ucrainei, câștigând alegerile în 2019, în regiunea Donetk, teritoriu aflat în dispută și afectat de invazia armată, în contextul situației geo-politice din regiune. Or, prin rezoluția sa din 09.03.2022 privind agresiunea rusa împotriva Ucrainei, Parlamentul Uniunii Europene a condamnat asistența Republicii Belarus în invazie, iar ulterior a urmat impunerea unui șir de sancțiuni față de Republica Belarus. În aceste circumstanțe, statutul de deputat al persoanei reținute este extrem de relevant în contextul adoptării soluției de extrădarea a acestuia către autoritățile competente ale Belarusului.

Astfel, aceste constatări ridică suspiciuni serioase de a crede că, în caz de extrădare, acestuia nu îi vor fi respectate drepturile persoanei și nu va avea acces la un proces echitabil. Prin urmare, reieșind din riscurile enunțate, s-a constatat existența unor motive suficiente de a declara imposibilitatea extrădării deputatului din Rada Suprema a Ucrainei către autoritățile competente ale Republicii Belarus”, anunță procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare din cadrul Procuraturii Generale.

Pe 4 iunie, polițiștii de frontieră moldoveni l-au reținut pe parlamentarul neafiliat din Rada Supremă de la Kiev, Evghen Iakovenko, pe care ulterior l-au escortat în Izolatorul de Detenție Preventivă de la Chișinău. Drept motiv pentru reținere a servit faptul că parlamentarul ucrainean a fost anunțat în căutare pe linia Interpol de către Belarus, au anunțat atunci autoritățile de la Chișinău.

Evghen Iakovenko este deputat independent în Rada Supremă de la Kiev și a intrat în Parlamentul ucrainean după alegerile din 2019.