Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ce scrie presa internațională despre…

Ce scrie presa internațională despre alegerile parlamentare din 11 iulie: „Lupta s-a dat între pro-europeni și pro-ruși”

alegeri
Foto: Inquam Photos / George Călin

Scrutinul parlamentar din R. Moldova în care au fost așteptați 3 287 140 cetățeni cu drept de vot pentru a alege componența viitorului Parlament de la Chișinău a fost urmărit îndeaproape și de presa internațională. România scrie că „lupta în alegeri s-a dat între pro-europeni și pro-ruși”. Marea Britanie notează că „Occidentul și Rusia luptă pentru influență în mica republică ex-sovietică”, în timp ce Franța menționează că „o victorie pentru partidul Maiei Sandu ar fi o lovitură pentru Rusia”. O agenție de presă din Rusia scrie că „președinta Maia Sandu a solicitat cetățenilor să voteze pentru a curăța Parlamentul de oficiali corupți”.

„Lupta în alegeri s-a dat între pro-europeni și pro-ruși. La capătul unei campanii tensionate, în care lupta anticorupție, sărăcia și amenințările cu dezintegrarea statului au fost laitmotivele dezbaterilor, alegătorii de peste Prut au ales direcția în care va merge R. Moldova”, notează Digi 24. Aceeași sursă menționează că alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova au adus o surpriză pe scena politică, unirea celor doi foști președinți (Vladimir Voronin și Igor Dodon), certați după plecarea din Partidul Comuniștilor a lui Igor Dodon, care și-a creat propria formațiune, Partidul Socialiștilor.

„Uniți sub umbrela cu steluța socialistă și nu mai puțin cunoscutele simboluri, secera și ciocanul, cei doi și-au construit un program electoral menit să reanime nostalgia sovietică. Programul se bazează pe promisiuni legate de investițiile în agricultură, industrializare și echitate socială. Cu toate acestea, în dorința de a mobiliza electoratul pro-rus radicalizat, discursul lor a gravitat în jurul marotelor folosite pe post de sperietori, de la amenințarea cu dispariția Republicii Moldova, dacă pro-europenii reușesc să obțină majoritatea, până la venirea antihristului”, scrie presa de peste Prut.

La rândul său, agenția de presă Reuters notează că „Maia Sandu speră să câștige o majoritate în Parlament pentru a pune în aplicare reformele care spune că au fost blocate de aliații predecesorului său pro-rus, Igor Dodon”.

Sursa citată mai scrie că Occidentul și Rusia luptă pentru influență în mica republică ex-sovietică de 3,5 milioane de oameni, care este una dintre cele mai sărace națiuni din Europa și a suferit o recesiune economică puternică în timpul pandemiei COVID-19.

„R. Moldova, între Ucraina și România, membră a UE, a fost persecutată de instabilitate și scandaluri de corupție în ultimii ani, inclusiv dispariția a 1 miliard de dolari din sistemul bancar. Dodon, oaspete obișnuit la Moscova, a format un bloc electoral cu comuniștii care a acuzat-o pe Sandu că urmărește o politică pro-occidentală, care ar duce la prăbușirea statului”, scrie Reuters.

Diaspora moldovenească, care reprezintă mai mult de o treime din alegătorii eligibili ai țării și care au susținut-o pe larg pe Maia Sandu în timpul alegerilor prezidențiale – a acordat peste 200 000 de voturi față de o cifră record de 262 000 în turul doi al alegerilor prezidențiale, notează France 24.

„S-au format cozi la secțiile de votare din străinătate duminică, 11 iulie, și unii alegători – în special, în Germania și Franța – și-au rezervat un loc începând de sâmbătă seara. Observatorii au spus că o victorie pentru partidul lui Sandu ar fi o lovitură pentru Rusia, care vrea ca R. Moldova să rămână în sfera sa de influență”, mai scrie sursa citată.

În ziua anticipatelor, RIA Novosti scrie că „președinta R. Moldova, Maia Sandu, a raportat încălcări care ar compromite alegerile parlamentare. Președinta a solicitat cetățenilor să voteze pentru a curăța Parlamentul de oficiali corupți”.

PAS a câştigat detașat alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, potrivit rezultatelor preliminare prezentate luni, 12 iulie, de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 100% dintre secţiile de votare.

În urma numărării voturilor din totalul celor 2 150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,80% din voturi, depăşind astfel categoric Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de 27,17% din electorat. Datele CEC arată că Partidul Politic ȘOR a beneficiat de susţinerea a 5,74% dintre alegători.

Potrivit datelor preliminare finale, PAS obține 63 de mandate, Blocul Electoral al comuniștilor și socialiștilor ar obține 32 și Partidului Șor – 6 mandate.

Pe 11 iulie, în R. Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate.