Arestul Carinei Țurcan, recunoscut legal. Ce poziție are aceasta față de acuzațiile de spionaj

Tribunalul orașului Moscova a recunoscut drept legal arestul Carinei Țurcan, membră în Consiliul de administraţie al companiei energetice Inter „RAO” din Rusia, reținută la 15 iunie curent de autoritățile ruse sub acuzații de spionaj. Ședința a avut loc cu ușile închise, pe motiv că materialele dosarului sunt secretizate, scrie tvrain.ru. Toto astăzi, 28 iunie, acesteia i-a fost înaintată acuzarea procurorilor.

Potrivit avocatului Dmitri Țupric, citat de aceeași sursă, clienta sa nu își recunoaște vina și crede că dosarul pe numele său a fost intentat din cauza principialității și integrității sale, precum și a încercării de a o înlătura din funcția pe care o ocupă în cadrul companiei energetice.

Țurcan, care deține în prezent cetăţenie rusă şi română, a fost reținută la 15 iunie și pusă sub învinuire de acumulare și transmitere a informației, calificate drept secret de stat, în interesul mai multor servicii de investigații ale unor state străine, inclusiv România. În privința sa a fost deschis un dosar penal pentru spionaj, infracțiune pentru care pedeapsa maximă este de 20 de ani de închisoare, scrie RBK.

Carina Țurcan este top-manager al companiei energetice Inter „RAO” din Rusia, fiind responsabilă exportul și importul energiei electrice.

Potrivit RBK, care ar fi intrat în posesia unor informații din cadrul Serviciului rus de informații externe, Țurcan este suspectată că ar fi transmis serviciilor de informații străine detalii despre negocierea Moscovei cu privire la livrarea energiei electrice în Crimeea și regiunile separatiste din Donbass.

Potrivit datelor publice, Carina Țurcan s-a născut în 1974 în Moldova, și-a făcut studiile universitare la Chișinău, a lucrat în cadrul firmei juridice „Țurcan & Țurcan”, iar din 2010 – activează în cadrul holdingului energetic rus

Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, a declarat marţi că instituția nu are nicio comunicare oficială din partea autorităţilor ruse referitoare la Corina Țurcan, acuzată în Rusia de spionaj în favoarea României.

Foto: Andrei Liubimov, rbc.ru

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Reporter

    Smugleanca moldovanca are probleme cu NKVD! Arată foarte rău, dacă nu se predă rușilor cu totul va fi și mai rău! Unde-i canalia Dodon – apărătorul moldovenilor? Acuzația cu spionaj în favoarea României parcă-i fabricată de Plahotniuk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *