Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ambasadorul SUA la Moscova a…

Ambasadorul SUA la Moscova a înmânat Ministerului rus de Externe răspunsurile scrise ale SUA și NATO la cererile Rusiei

Foto: Miladen Antonov/AFP/Getty Images

Ambasadorul SUA la Moscova a înmânat Ministerului rus de Externe răspunsurile scrise ale SUA și NATO la cererile Rusiei. Aliații afirmă că sunt pregătiți, inclusiv economic, pentru orice alege Rusia să facă pe mai departe, notează Biziday.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken a declarat, imediat după înmânarea scrisorilor, că răspunsul aliaților nu poate fi decât acela că orice țară, inclusiv Ucraina, are libertatea de a-și alege alianțele în care intră și modul în care își asigură apărarea.

Principalele declarații:

  • Conținutul scrisorilor nu va fi făcut public, pentru a păstra șansele diplomației, “în cazul în care Rusia alege această cale”
  • SUA au livrat în ultimul an mai mult armament Ucrainei decât a făcut-o în toți anii precedenți la un loc. “Vom continua să asistăm Ucraina, militar și economic, indiferent care va fi situația.”
  • Documentul include îngrijorările noastre cu privire la acțiunile Rusiei și o serie de propuneri asupra subiectelor unde credem că putem pica de acord. Sunt principii pe care suntem determinați să le apărăm până la capăt, inclusiv suveranitatea teritorială a Ucrainei și dreptul fiecărui stat de a-și alege singur din ce alianță vrea să facă parte.
  • Am vorbit despre măsuri asupra cărora ne așteptăm la progrese, inclusiv despre controlul armelor și desfășurarea de rachete în Europa și tratatul privind controlul armelor nucleare. Aceste idei au potențial inclusiv de a răspunde îngrijorărilor de securitate ale Rusiei, dacă sunt negociate cu bună credință.
  • Suntem deschiși la dialog, preferăm diplomația și suntem pregătiți să mergem mai departe unde este deschidere pentru cooperare, dacă Rusia dezescaladează tensiunile cu Ucraina și este deschisă să discute despre viitorul securității în Europa în spiritul reciprocității. Dar suntem pregătiți pentru oricare dintre căile pe care Rusia le alege.
  • Facem eforturi pentru a asista inclusiv economic Ucraina, la fel cum avem consultări cu toate țările furnizoare de energie și produse energetice, pentru situația că Rusia alege să taie gazele Europei, într-o măsură mai mare decât a făcut-o deja.
  • Am înțeles că Rusia are îngrijorări legate de propria securitate. Și noi le avem pe ale noastre. Suntem pregătiți să le discutăm și să negociem pași pentru întărirea securității tuturor părților. Vom vedea cum va răspunde Rusia.