Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ambasadorul SUA la Chișinău: „Statele…

Ambasadorul SUA la Chișinău: „Statele Unite nu văd dovezi că Rusia intenționează să extindă războiul în R. Moldova”

Ambasadorul SUA în R. Moldova Kent D. Logsdon a declarat, în cadrul unei întâlniri cu cetățenii SUA din R. Moldova, că Statele Unite nu văd dovezi că Rusia intenționează să extindă războiul în R. Moldova. Un anunț în acest sens a fost făcut marți de către reprezentanții misiunii diplomatice într-un comunicat de presă.

„Ambasadorul Logsdon a găzduit marți o întâlnire informativă pentru cetățenii americani din Republica Moldova. Ambasadorul a sărbătorit activitatea companiilor americane și a organizațiilor caritabile din Moldova și a discutat despre oportunitățile de aprofundare a relațiilor dintre cetățenii celor două țări. El a subliniat că Ambasada SUA la Chișinău are personal complet și este deschisă pentru afaceri și s-a angajat să continue să ofere cetățenilor americani informații corecte și în timp util legate de situația de securitate. Ambasadorul Logsdon a reiterat că, în ciuda invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, Statele Unite nu văd dovezi că Rusia intenționează să își extindă războiul în Moldova în acest moment. Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și să împărtășim informații cu partenerii noștri de aici”, se menționează în mesajul postat de Ambasada SUA în R. Moldova.

La 10 mai, directoarea serviciilor naţionale de informaţii (DNI) din SUA Avril Haines a declarat că Putin „se pregăteşte de un conflict prelungit în Ucraina”, iar obiectivele sale se extind dincolo de regiunea Donbasului, având ambiţia de a-şi impune controlul până la regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Detalii aici

Ulterior, Ministerul Apărării al R. Moldova a declarat că instituțiile abilitate din țara noastră examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluțiile de securitate din regiune, iar cumulul de informații nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru.

În context, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a făcut apel la opinia publică de a evita orice speculații și a nu scoate din context declarațiile Directorului Comunității de Informații din SUA, Avril Haines.