Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alegeri parlamentare în Israel: cine…

Alegeri parlamentare în Israel: cine sunt favoriții alegătorilor

Foto: jewishboston.com, Tzogia Kappatou/iStock

Astăzi, 9 aprilie, în Israel se desfășoară alegerile parlamentare, în urma cărora se va decide dacă Benjamin Netanyahu va putea să își păstreze actualul post de premier israelian. Principalul său contracandidat în acest scrutin este Benny Gantz, fostul șef al Statului Major al armatei israeliene.

Potrivit euronews.com, Benny Gantz se află în fruntea blocului politic „Kakhol-Laban”, iar anterior nu a fost implicat în politică, având o carieră de militar. În Israel, unde serviciul militar are o apreciere înaltă, acesta este respectat în cercurile militare, având și sprijinul fostului ministru al apărării din Israel, Moșe Iaalon.

Cât despre premierul Netanyahu, candidatul partidului „Likud”, dacă acesta va reuși să câștige scrutinul din 9 aprilie 2019, el va prelua conducerea guvernului pentru a cincea oară, în așa mod îl va depăși pe David Ben Gurion, cosiderat fondatorul Israelului.

În timp ce analiștii politici argumentează și compară candidați cu cele mai mari șanse, aceștia cad de comun acord privind conflictul palestinian-israelian, considerând că acest conflict nu poate fi rezolvat de actuala clasă politică preelectorală, și că de fapt, ei nu-și stabilesc o astfel de sarcină.

În comparație cu ceilalți candidați, Benjamin Netanyahu are legături strânse cu liderii puterilor mondiale. Cu toate acestea, cu câteva luni înainte de scrutin, poziția lui Netanyahu a fost slăbită din cauza unor scandaluri politice, inclusiv acuzații de corupție aduse împotriva sa, iar prin urmare, poziția central-stânga pe care o reprezintă Beni Gantz s-a întărit considerabil.

În ziua scrutinului din Israel, la urnele de vot sunt așteptați peste 6 milioane de alegători, care vor alege dintre 39 de partide. Pentru ca partidul să acceadă în Knessent (parlament) este necesar să fie atins pragul minim de 3,25% din voturi.

Foto: jewishboston.com, Tzogia Kappatou/iStock