29 de ani de la Revoluția Română

Se împlinesc, zilele acestea, 29 de ani de la Revoluţia Română. O revoltă pornită din multe lipsuri. De la lipsa de libertate, la cea de mâncare. Nicolae Ceauşescu hotărâse în 1982 că România trebuie să-şi achite toate datoriile externe. A reuşit, dar preţul a fost plătit de un întreg popor care suferea de foame şi de frig, scrie Digi24.

De ce a ţinut Ceauşescu să plătească integral datoria externă? Realizările comuniste din anii 70 fuseseră ridicate prin împrumuturi occidentale. Dar în 1981-1982, România a intrat într-o situaţie absurdă de incapacitate de plată. Scadenţele pe termen scurt, mediu şi lung s-au suprapus, fuseseră programate greşit. Oficialii comunişti nu au putut plăti o serie de furnizori externi, atrăgând penalizări. Enervat, Nicolae Ceauşescu a găsit explicaţia: orice împrumut înseamnă pierderea independenţei şi suveranităţii. A început plata în totalitate şi în avans a datoriei externe. Decizia a provocat o adevărată ruptură în economie.

Ziua de 22 decembrie a intrat în istorie drept ziua Revoluţiei române din 1989. Evenimentele din decembrie au marcat sfârşitul regimului comunist în România, după o serie de demonstraţii şi lupte de stradă.

Protestele au culminat cu execuţia lui Nicolae Ceauşescu şi a soţiei sale Elena. Înainte de revoluţia română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod paşnic la democraţie.

După zile întregi de lupte soldate cu morţi, Timişoara a fost primul oraş din România care s-a declarat liber de comunism. Exemplu a fost urmat şi de alte oraşe din ţară, în care oamenii au ieşit pe străzi, în ciuda faptului că dictatorul român Nicolae Ceaşescu a ordonat măsuri represive şi au fost scoase tancurile.

Pe 21 decembrie mii de oameni au ieşit pe străzile Bucureştiului, iar odată cu lăsarea nopţii, armata a început să tragă asupra mulţimii. Pe 22 decembrie, manifestanții din București s-au adunat în faţa sediului Comitetului Central. Ceauşescu a ieşit la balconul clădirii pentru a calma spiritele, însă a fost huiduit de mulţimea furioasă. Aceasta a fost de fapt începutul carnagiului înregistrat în timpul Revoluţiei Române.

Peste câteva ore, familia Ceauşescu a decis să fugă din Bucureşti cu un elicopter. Protestatarii au ocupat sediul Comitetului Central şi pe cel al televiziunii. Iar între ei şi armată au izbucnit lupte.

Potrivit Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, în timpul violenţelor din decembrie 1989 au fost împuşcaţi peste o mie de oameni, iar alţii peste trei mii au fost răniţi.

Foto: ziarulunirea.ro

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Reporter

    De ce a fost împușcat Ceaușescu? Există mai multe opinii. După modesta mea părere pentru a opri luptele dintre unități militare fidele dictatorului și altele împotriva lui. Astfel l-au împușcat cu tot cu Elenă și atrocitățile și-au pierdut sensul! Prin asta se explică și graba mare cu care a fost împușcat.

  2. Ion

    In Bucuresti atunci erau mii de agenti rusi. La Malta se stabilise ceva mai inainte intre Bush si Gorbaciov ca si regimul din RO sa cad odata cu cele din Est. Sute de autocare Turist erau prin zona Bucuresti. Ceea ce a mers gresit si a cauzat carnagiu este ca nimeni nu prevedea ca o lovitura de stat va scoate asa masiv lumea in strada satula de “comunism”. Lucrurile au degenetat ca sa se asigure ca tranzitia catre echipa politica fidela Moscovei. si care va umple vidul de putere nu este in pericol da a pierde puterea. In stilul bine cunoscut rusesc s-a creat o diversiune cu morti si raniti ca sa se lucreze linistit la acel plan. Numai cadetea URSS a salvat Estul de la un “comunism cu fata umană.” Asa se pare ca au stat lucrurile din ce se zice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *