Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ULTIMA ORĂ! Prim-ministra confirmă: Deputatul…

ULTIMA ORĂ! Prim-ministra confirmă: Deputatul PAS Dumitru Alaiba va fi noul ministrul al Economiei

Prim ministra Natalia Gavrilița a anunțat, la începutul ședinței Guvernului din 16 noiembrie, că ministrul Economiei Sergiu Gaibu și-a dat demisia. Șefa Cabinetului de miniștri a confirmat că noul ministru al Economiei va fi deputatul PAS Dumitru Alaiba.

„Astăzi și-a dat demisia domnul ministru Sergiu Gaibu. Îi mulțumim foarte mult pentru lucrul său. El a făcut anumite reforme foarte importante. (…) Portofoliul economiei va fi preluat de colegul nostru din Parlament, șeful Comisiei parlamentare de economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba. Dumnealui va avea drept priorități concentrarea pe ușurarea serviciilor pentru antreprenori. De asemenea, comunicarea cu antreprenorii pentru a vedea cum funcționează mecanismele de compensare (…) și, evident, tot ce ține pe comunicarea cu publicul pe domeniul economic și prelungirea programelor demarate”, a anunțat prim-ministra Natalia Gavrilița în debutul ședinței Guvernului din 16 noiembrie.

După anunț, Sergiu Gaibu a scris o lungă postare pe rețelele de socializare în care a enumerat reformele și proiectele realizate în perioada când era la conducerea Ministerului Economiei.

„Urez mult succes echipei guvernamentale și celei ministeriale să implementeze consecvent și pragmatic toate reformele cu adevărat necesare Moldovei”, a scris Sergiu Gaibu pe o rețea de socializare.

Sergiu Gaibu a fost numit în funcția de ministru al Economiei în vara lui 2021, când a fost învestit noul Guvern condus de Natalia Gavrilița. De asemenea, Sergiu Gaibu a fost și membru al Consiliului Suprem de Securitate de pe lângă Președinția R. Moldova. Până a ajunge ministru, Sergiu Gaibu a ocupat funcția de director de Program de Politici Economice în cadrul Expert-Grup.

Dumitru Alaiba este deputat în Parlamentul R. Moldova la al doilea mandat, membru al fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate. De asemenea, Alaiba a fost numit în funcția de președinte al Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului.

În perioada 2009-2013, Dumitru Alaiba a activat în cadrul Guvernului condus de Vlad Filat. Ulterior, timp de trei ani, a condus Consiliul Economic pe lângă prim-ministrul R. Moldova. Este membru fondator al Centrului de Politici și Reforme.

Dumincă seară, 13 noiembrie, presa a suprins mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și miniștri care s-au adunat la Președinție. A doua zi, partidul de guvernământ a publicat un comunicat în care se menționa că au fost discutate soluțiile care „vor fi adoptate în cel mai scurt timp” pentru a asigura liniștea și pacea în țară. „S-a discutat și despre modul în care poate fi îmbunătățită performanța unor ministere. Deciziile luate vor fi anunțate în cel mai scurt timp”

„Am discutat despre situația de securitate, situația politică. Am discutat anumite remanieri, dar tot ce s-a auzit azi în presă sunt zvonuri. Am discutat despre riscuri și soluțiile. E un proces normal de lucru”, a declarat Radu Marian pentru TV8.

„Indiferent la ce oră e ședința, important e să avem aceste discuții”, a răspuns deputatul referitor la ora târzie a ședinței.

Totodată, Radu Marian a mai afirmat că s-a discutat și despre scurgerile de informații din ultimele zile.

„Am discutat și acest aspect pentru că trebuie să analizăm aceste atacuri din partea grupării, hoției și războiului și să vedem cum facem mai departe ca să diminuăm riscurile de securitate”, a precizat Radu Marian.

De cealaltă parte, deputatul Lilian Carp a negat că s-ar fi discutat și despre remanieri guvernamentale și scurgerile de informații de pe Telegram.

„S-a discutat despre îmbunătățirea calității guvernării, despre riscurile de securitate”, a menționat Carp.