Statul alocă milioane de lei pentru pensiunea de stat la care se odihnesc demnitarii

Aproape 12 milioane de lei urmează să aloce Guvernul în acest an pentru reparația și întreținerea Pensiunii din Holercani, acolo unde se odihnesc demnitarii de stat. Banii vor fi investiți pentru întreținerea curentă a pensiunii și pentru lucrări de reparație, în pofida faptului că pe parcursul ultimilor patru ani activitatea acesteia înregistrează pierderi de milioane de lei.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a răspuns astăzi, 22 mai, la ședința Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului la întrebările deputaților referitor la schimbările propuse în Legea privind bugetul de stat pentru anul curent. Cele mai multe întrebări au fost generate de creșterea deficitului bugetului și majorarea capitalului social la întreprinderile de stat.

Subiectul privind alocarea a 11,95 milioane de lei pentru ÎS „Pensiunea din Holercani” a  fost abordat de liberal-democratul Grigore Cobzac și liberala Alina Zotea.

Cobzac a replicat că a primit aviz negativ de la Guvern pentru proiectul său de lege prin care propunerea privatizarea pensiunii respective, atunci când a prezentat date despre activitatea neprofitabilă a acesteia. Totodată, Grigore Cobzac a declarat că alocațiile de milioane de lei au loc în timp ce salariul medicilor a fost majorat doar cu 4,1%.

La rândul său, deputata Zotea l-a întrebat pe Octavian Armașu dacă se odihnește la pensiunea respectivă, precizând că a întrebat mai mult miniștri în acest sens și a primit răspunsuri negative. „Nu merg”, a răspuns ministrul Finanțelor. Acesta însă a argumentat că pensiunea din Holercani este un bun al statului care necesită întreținere și renovare permanente, deoarece dacă acest lucru nu se întâmplă starea complexului degradează, respectiv, va fi nevoie de alocații mai mari pentru reparație. Întrebat dacă nu s-a făcut o analiză a rentabilității întreținerii acestui complex, Armașu a declarat că nu ține de competența sa să se pronunțe asupra subiectului: „Dacă pensiunea există înseamnă că a fost creată cu anumite scopuri, intenții. Probabil că aceste scopuri sunt atinse”.

Proiectul de lege urmează a fi examinat și aprobat în plenul Parlamentului.

La bilanţul ÎS „Pensiunea din Holercani” sunt înregistrate terenuri cu o suprafaţa de peste 65 de ha, 18 vile, 4 căsuţe, 2 hoteluri, mai multe blocuri administrative şi tehnice.

În 2017, Pensiunea a obținut venituri din activități de 7 444 268 de lei, ceea ce înseamnă cu 12% mai puțin decât în 2016. Totodată, anul trecut a înregistrat pierderi de peste 882 de mii de lei.

Între 2014-2017, Pensiunea din Holercani a înregistrat pierderi de 2 527 619 lei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ehh

    Acestea sunt banii impozitati de la cei care muncesc in sudoarea fruntii, ei nu cad din pod. Daca ar fi din buzunarul demnitarului atunci s-ar mai gandi daca se merita sau nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *