Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Sindicatele acuză Guvernul că tergiversează…

Sindicatele acuză Guvernul că tergiversează stabilirea noului cuantum minim garantat al salariului în sectorul real. Reacția Executivului

Foto: sindicate.md

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) acuză Guvernul că tergiversează aprobarea proiectului de hotărâre care prevede stabilirea cuantumului minim în mărime de 3500 de lei, începând cu 1 februarie curent.

Solicitați de Ziarul de Gardă, responsabilii din cadrul Guvernului ne-au comunicat că proiectul care prevede stabilirea cuantumului minim în mărime de 3500 de lei se află la etapa de avizare.

„Ministerul Muncii și Protecției Sociale a discutat cu Membrii patronatelor și sindicatelor, în cadrul Comisiei Naționale de consultări colective (unde membrii sunt 6 miniștri) și au discutat proiectul de lege despre stabilirea cuantumului minim de 3500 lei, acum proiectul este în proces de avizare”

Într-o declarație a CNSM, sindicaliștii constată că proiectul respectiv nu a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței Cabinetului de  miniștri din 16 februarie, deși proiectul a fost elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și supus procesului de avizare încă la începutul anului 2022.

Considerăm inadmisibilă încălcarea principiilor parteneriatului social în condițiile unei situații social-economice dificile a populației din țară. Or, pentru 12 luni ale anului 2021, inflația a constituit tocmai 13,94%, iar conform prognozelor Băncii Naționale a Moldovei pentru anul curent acest indicator va crește în continuare, până la 18,8 la sută, ceea ce va afecta dezastruos nivelul de trai al populației.

Majorarea cuantumului minim garantat va constitui o măsură importantă de motivare a personalului din sectorul real, mai cu seamă a celor 17,4% din salariații din sectorul real, care, conform datelor Biroului Național de Statistică pentru septembrie 2021, beneficiau de un salariu mediu lunar mai mic de 4000 de lei.

CNSM solicită Guvernului aprobarea Hotărârii de Guvern pentru stabilirea noului cuantum minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 3500 de lei.