Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Schimbul Automat de Informații de…

Schimbul Automat de Informații de natură financiară și eliminarea evaziunii fiscale offshore este subiectul vizitei de studiu a angajaților Serviciului Fiscal de Stat la Agenția Fiscală Suedeză

Sursa foto: sfs.md

Cinci membri ai echipei Serviciului Fiscal de Stat(SFS), dedicate implementării Schimbului Automat de Informații în scopul eliminării evaziunii fiscale offshore, au avut o vizită de lucru la Agenția Fiscală Suedeză (AFS) în perioada 11-13 martie 2024, se anunță într-un comunicat luni, 18 martie.

Vizita a fost organizată în cadrul Proiectului de cooperare interinstituțională dintre Serviciul Fiscal de Stat (SFS) și Agenția Fiscală Suedeză (AFS) și a fost axată pe consolidarea cunoștințelor și schimbul de experiență în vederea pregătirii tehnice pentru implementarea Schimbului Automat de Informații.

„Reprezentând o etapă importantă în eforturile continue de pregătire și consolidare a capacităților necesare pentru implementarea cu succes a Schimbului Automat de Informații, această vizită, de asemenea, marchează o continuare a colaborării începute în luna ianuarie, când echipa SFS a vizitat Agenția Națională de Administrare Fiscală a României (ANAF). Trei reprezentanți ai ANAF s-au alăturat echipei în Suedia pentru a asigura continuitatea suportului.

În cadrul vizitei, membrii echipei au avut discuții detaliate și interactive cu privire la aspecte esențiale legate de implementarea Standardului Comun de Raportare, acordurile și notificările necesare în acest sens, regulamente și ghiduri tehnice și de validare, precum și au avut loc demonstrații practice privind raportarea, pregătirea fișierelor și transmiterea datelor în conformitate cu standardul internațional”, se anunță în comunicat.

Republica Moldova, este membru al Forumului Global al OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale în scopul eliminării evaziunii fiscale offshore. R. Moldova are ca angajament implementarea primului schimb automat de informații privind conturile financiare în luna septembrie 2024 și alinierea la Standardul Comun de Raportare al OCDE.

În scopul realizării schimbului automat de informații, Serviciul Fiscal de Stat urmează să comunice anual autorităților competente ale jurisdicțiilor participante, prin intermediul schimbului automat de informații de natură financiară cu privire la conturile deschise și/sau închise de rezidenții altor jurisdicții participante. Consecvent, Serviciul Fiscal de Stat va recepționa anual de la autoritățile competente ale jurisdicțiilor participante, prin intermediul schimbului automat, informațiile de natură financiară cu privire la conturile rezidenților Republicii Moldova deschise și/sau închise în instituțiile financiare din acele jurisdicții participante.

Forumul Global privind Transparența și Schimbul de Informații în Scopuri Fiscale este principalul organism internațional care lucrează la implementarea standardelor globale de transparență și schimb de informații în întreaga lume. Forumul Global oferă un răspuns multilateral pentru combaterea evaziunii fiscale off-shore. Acesta reunește peste 160 de jurisdicții dedicate îmbunătățirii transparenței și schimbului de informații în scopuri fiscale. Face acest lucru prin promovarea și asigurarea implementării efective a două standarde internaționale complementare, ambele prevăzând o cooperare mai strânsă între autoritățile fiscale din întreaga lume, astfel încât acestea să poată obține informațiile necesare pentru a asigura conformarea fiscală, cum ar fi investițiile transfrontaliere.

Primul standard agreat și implementat prevede schimbul internațional de informații la solicitare (EOIR), în care o autoritate fiscală poate solicita o anumită informație pentru a progresa o investigație fiscală.

Al doilea prevede schimbul internațional automat de informații (AEOI), în care un set predefinit de informații privind conturile financiare deținute de nerezidenți este schimbat automat în fiecare an. Acest schimb este bazat pe asigurarea că informațiile sunt păstrate în mod confidențial și sunt protejate corespunzător, iar jurisdicțiilor le sunt impuse cerințe speciale pentru a asigura acest lucru.