Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova va importa, începând…

R. Moldova va importa, începând din octombrie, 2 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi din Turcia. Detalii despre compania moldovenească care a încheiat acordul

Colaj ZdG

O compania de R. Moldova va importa gaze naturale din Turcia. Un anunț în acest sens a fost făcut joi, 28 septembrie, de compania de stat turcească Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ), fără a oferi informații despre prețul gazelor.

Astfel, Turcia va exporta 2 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi în R. Moldova. Acordul cu BOTAȘ a fost semnat de compania East Gas Energy Trading.

„BOTAȘ continuă să încheie noi acorduri de export, folosindu-se de investițiile sale în infrastructură, de sistemul avansat de transport, de amplasarea geografică și de avantajele oferite de această infrastructură performantă. BOTAȘ a adăugat o nouă țară europeană pe lista țărilor în care exportă gaze naturale sub titlul „Energia Turciei și a Europei”, în cadrul obiectivului său de a face din țara noastră un centru comercial de gaze naturale. În acest context, BOTAȘ a semnat un acord de export de gaze naturale cu East Gas Energy Trading, care joacă un rol activ în regiune și, în special, pe piața energetică din Republica Moldova”, a anunțat compania cu sediul în Ankara.

În comunicatul emis de compania turcească se precizează că președintele Consiliului de administrație și directorul general al BOTAȘ, Burhan Özcan, și directorul general al East Gas Energy Trading Company, Nicolai Gaborak, au semnat acordul în cadrul unei ceremonii care a avut loc joi.

Sursa: botas.gov.tr

„BOTAȘ, care a încheiat până în prezent acorduri importante privind exporturile de gaze naturale către Grecia, Bulgaria, Ungaria și România prin intermediul gazoductului, va transfera 2 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi către R. Moldova, în cadrul acordului, începând cu 1 octombrie”, se mai arată în declarația companiei.

Conform datelor publice, compania East Gas Energy Trading a fost înregistrată în luna aprilie 2020. Aceasta are patru fondatori. Este vorba despre Mircea Maleca, Vitalie Șeptefraț și companiile Ecer Invest, fondată și administrată de Adriana Popescu și H Kapitalz – fondată și administrată de Maria Cebotari.

East Gas Energy Trading SRL este administrată de Vitalie Șeptefraț, care a făcut parte, în 2017, din Consiliul de administrare al Moldovagaz.