Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova și România vor…

R. Moldova și România vor avea o nouă linie de interconexiune energetică. Acordul cu BERD a fost semnat

R. Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a semnat acordul de împrumut a 30,8 milioane de euro privind realizarea proiectului „interconectarea rețelelor de energie electrică dintre R. Moldova și România, Faza II”. Cu acești bani, R. Moldova și România urmează să aibă o nouă linie de interconexiune energetică.

La ceremonia de semnare a acordului de împrumut, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că obiectivul autorităților este ca începând cu anul 2029 piața energetică a R. Moldova să fie integrată la piața energetică europeană.

„Suntem în proces de implementare a unei linii interne care să interconecteze Isaccea – Vulcănești la Chișinău, prin care să sporim securitatea alimentării R. Moldova cu energie electrică, după sincronizarea din 2022. Planificăm construcția a încă două linii, dintre care una este linia Bălți – Suceava, acordul de finanțare pentru care este semnat astăzi. Mai este o linie pe care abia o trasăm pe hartă, în parteneriat cu România, care să facă o a treia conexiune dintre R. Moldova și România. Planificăm ca aceste trei linii să fie finalizate până la sfârșitul anului 2028. Și ne dorim ca începând cu anul 2029 să integrăm piața R. Moldova în piața energetică europeană, prin piața românească. Acest efort face parte dintr-o strategie mult mai amplă în care R. Moldova trebuie să devină parte a pieței energetice europene încă înainte de a deveni stat membru al UE”, a spus Victor Parlicov.

La rândul ei, șefa Oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în R. Moldova, Catarina Bjorlin Hansen, a declarat că respectiva construcție va fortifica securitatea energetică de pe ambele maluri ale Prutului.

„Facem acest proiect împreună cu partenerii noștri BEI și cu sprijinul UE. Acești bani vor fi folosiți pentru a crea o interconexiune între Bălți și românia și va reabilita liniile electrice din țară. Construcția acestei interconexiuni între hotarele R. Moldova și România va fortifica securitatea energetică de pe ambele maluri”, a spus Catarina Bjorlin Hansen.

În cadrul proiectului, va fi realizată construcția unei noi linii electrice aeriene dintre R. Moldova și România, tensiunea de 400 kV, care va interconecta municipiul Bălți și municipiul Suceava. De asemenea, la Bălți, va fi construită o stație electrică cu o capacitate de  400 kV.

Totodată, o componentă a finanțării va fi alocată pentru reabilitarea unor segmente a rețelelor electrice de transport de pe teritoriul R. Moldova, inclusiv prin înlocuirea elementelor de comutație și protecție precum și a transformatoarelor din stațiile electrice.

Documentul include și un Plan de acțiuni, destinat reformării sectorului energetic, care ține atât de aspecte ale actualizării cadrului juridic cât și aspecte ale operaționalizării pieței energiei electrice, inclusiv înființarea Operatorului pieței energiei electrice.

Alături de împtumutul de 30,8 milioane de euro din partea BERD, proiectul include alte 30,8 milioane de euro, care urmează a fi contractate prin intermediul Băncii Europene de Investiții în baza unui Acord de Împrumut. De asemenea, proiectul include o componentă de grant în valoare de 15,4 milioane de euro, care urmează a fi acordată de Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate. Astfel, valoarea totală a proiectului este estimată la 77 milioane de euro.