Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova a redus consumul…

R. Moldova a redus consumul de gaze naturale cu 57%. Andrei Spînu: „Efortul fiecăruia înseamnă o țară întreagă care economisește”

În luna octombrie, în R. Moldova consumul de gaze naturale s-a redus cu 57%, iar cantitatea de energie electrică – cu circa 14%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.

Totodată, Andrei Spînu informează că marți, 8 noiembrie, R. Moldova va continua să importe peste 80% de electricitate din România, și se prevede un deficit de energie electrică de aproximativ 8,2%.

„Le sunt recunoscător tuturor cetățenilor noștri pentru că participă la acest efort național de economisire. Unii zic că este nesemnificativă o mică economisire pe care o poate face un om. Dar adunat, efortul fiecăruia înseamnă o țară întreagă care economisește. O țară unită care merge înainte prin toate greutățile. Împreună, om cu om, ajutăm Moldova să rămână liberă și ne apărăm interesul național.

(…) S.A. Termoelectrica a început conectarea agentului termic în Chișinău. Vom avea căldură și mai multă energie electrică produsă în țară”, a scris ministrul Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

SA „Energocom” nu a semnat, pentru luna noiembrie, un contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES). Astfel, pentru noiembrie, societatea pe acțiuni a semnat următoarele contracte pentru livrare a energiei electrice: s-a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh pentru luna noiembrie; s-a prelungit contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh pentru luna noiembrie.

Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova.

Pe 28 octombrie, concernul rus Gazprom a confirmat volumul de gaze naturale care va fi livrat R. Moldova în luna noiembrie – 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Ulterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că 5,7 milioane de metri cubi pe zi reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului și a explicat cum va fi repartizat gazul livrat de ruși: 3,4 milioane de metri cubi pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane pe zi pentru malul stâng.

„Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie”, a anunțat pe 21 octombrie Andrei Spînu.

Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie. Despre asta a anunțat Ministerul Energiei al Ucrainei.

În toamna anului 2021, contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de mai multe ori.