Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Ședința Parlamentului: Funcționarii publici…

VIDEO Ședința Parlamentului: Funcționarii publici cu statut special din cadrul MAI, aleși în funcții elective, își vor putea suspenda raporturile de serviciu

Sursa: Parlamentul Republicii Moldova/Flickr.com

UPDATE 16:45 Ședința Parlamentului s-a încheiat.

UPDATE 16:40 Deputatul din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” Vitali Gavrouc este noul președinte al Grupului parlamentar pentru susținerea Belarus Democrat. Un proiect de hotărâre care stipulează acest lucru a fost votat de 56 de deputați.

De asemenea, a fost actualizată componența nominală a Grupului parlamentar pentru susținerea Belarus Democrat, în baza propunerilor Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Astfel, deputații Marina Morozova și Ion Poia au fost desemnați în calitate de membri ai acestui grup.

Grupul parlamentar pentru susținerea Belarus Democrat a fost constituit în anul 2022 pentru a reafirma angajamentul față de promovarea valorilor democratice și protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

UPDATE 16:35 Funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), aleși în funcții elective, își vor putea suspenda raporturile de serviciu. Un proiect de lege a fost votat, astăzi, în prima și a doua lectură de Parlament.

Inițiativa legislativă aparține președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, și a fost elaborată în scopul executării unei Hotărâri a Curții Constituționale care vizează excepția de neconstituționalitate a articolului 44 alin. (5) din Legea privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Înalta Curte a constatat că „pentru funcționarii publici cu stat special din cadrul MAI, numiți în funcții de demnitate publică sau în cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică, incompatibilitatea poate fi înlăturată prin suspendarea raporturilor de serviciu”. Respectiv, Curtea Constituțională nu poate identifica vreun motiv rezonabil care justifică abordarea legislativă diferită în cazul funcționarilor publici cu statut special din cadrul MAI, aleși în funcții elective.

În acest context, inițiativa legislativă prevede modificarea articolului din Lege care stipulează că, în cazul alegerii într-o funcție electivă, raportul de serviciu al funcționarului public cu statut special încetează.

UPDATE 16:30 Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost adoptat de Parlament. Printre țările care întrunesc criteriile de selecție figurează Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda. Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care R. Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care „nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte”, se arată într-un comunicat de presă emis de Legislativ.

Printre amendamentele acceptate figurează includerea criteriilor pentru identificarea țărilor în care urmează să fie implementat votul prin corespondență. Astfel, condițiile privind implementarea parțială a votului prin corespondență sunt lipsa secțiilor de votare în țara-gazdă sau distanța mare până la cea mai apropiată secție de votare constituită anterior; experiența implementării acestei metode alternative de vot; înregistrarea prealabilă la scrutinul electoral precedent a cel puțin 30 de cereri; siguranța și fiabilitatea serviciilor poștale.

UPDATE 11:55 Producătorii din Republica Moldova vor beneficia de avantajele desemnării produselor cu semnele de identificare a originii și calității – indicațiile geografice și denumirile de origine – și a celor de identificare a tradiției – specialitățile tradiționale garantate. Deputații au votat în lectura a doua un proiect de modificare a legislației în domeniu.

Documentul, elaborat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, urmează să înlăture unele lacune din legislație și să reglementeze aspecte ce țin de dreptul la protecție și durata protecției, dreptul de utilizare și procedurile de înregistrare a semnelor de identificare a originii și calității, precum și cadrul instituțional necesar plasării pe piață a produselor cu semnele de identificare a originii și calității și a celor de identificare a tradiției.

UPDATE 11:50 Parlamentul simplifică procesul de administrare a afacerilor și de interacțiune a antreprenorilor cu autoritățile statului. Un proiect de modificare a Legii contabilității și raportării financiare a fost votat în lectura a doua.

Proiectul prevede excluderea obligației utilizării formularelor tipizate cu regim special în cazul achiziționării de la persoane fizice a activelor și serviciilor de locațiune. Entitățile vor putea să elaboreze individual formularul, în funcție de posibilitățile și necesitățile proprii, fără a utiliza formulare tipizate. Acest lucru ar urma să reducă birocrația și să excludă cheltuielile suplimentare suportate de contribuabili la contractarea serviciilor de locaţiune şi achiziţionarea activelor.

UPDATE 11:30 În Republica Moldova va fi instituită o rețea de colectare a informației contabile privind veniturile și activitatea economică a exploatațiilor agricole, după modelul Uniunii Europene. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat, astăzi, cu votul a 56 de deputați.

Conform proiectului, rețeaua de informații contabile agricole va fi constituită din agenția de legătură, Comitetul național și exploatațiile agricole. În calitate de agenție de legătură urmează a fi desemnat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Agenția va fi responsabilă de elaborarea planului de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie; stabilirea listei exploatațiilor agricole cu evidență contabilă proprie, precum și de colectarea și verificarea fișelor exploatațiilor agricole. Comitetul național al rețelei de informații contabile va fi responsabil de aprobarea planului de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie. Exploatațiile agricole sunt unități tehnico-economice, gestionate de un singur fermier, care se ocupă de producerea produselor agricole.

Potrivit autorului proiectului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, până în prezent, evaluarea politicilor agricole s-a realizat în baza datelor prezentate de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, fără o evaluare comparativă a activităților economice a exploatațiilor agricole. Autorul mai menționează că lipsa informațiilor cu privire la veniturile și activitățile economice ale exploatațiilor agricole privează autoritățile publice de posibilitatea realizării unei evaluări obiective a performanței Strategiei naționale de dezvoltare agricolă și rurală, în special a cheltuielilor publice efectuate prin intermediul subvenționării agriculturii și mediului rural.

Proiectul de lege privind rețeaua de colectare de informații contabile despre venituri și activitatea economică a exploatațiilor agricole va intra în vigoare peste 24 de luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

UPDATE 11:20 Parlamentul a ratificat, în ședința de astăzi, acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut prevede contractarea unui credit de 30,8 milioane de euro, ceea ce constituie 40 % din valoarea totală a proiectului. Împrumutul va fi acordat pentru o perioadă de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Încă 30,8 milioane de euro vor fi alocate de Banca Europeană de Investiții, în baza unei decizii de realocare din contul Acordului de împrumut contractat anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. De asemenea, Republica Moldova va beneficia de un grant de 15,4 milioane de euro, alocat de Uniunea Europeană prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Astfel, Proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II” are un buget total de 77 milioane de euro. Banii sunt destinați pentru punerea în funcțiune a unei noi interconexiuni dintre Republica Moldova și România, prin construcția liniei electrice aeriene de transport a energiei electrice cu tensiunea de 400 kV. Aceasta va face legătura dintre municipiile Bălți și Suceava. De asemenea, va fi reconstruită și stația electrică Bălți 400 kV. Proiectul mai prevede reabilitarea unor segmente de rețele electrice de transport de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin înlocuirea elementelor de comutație și protecție și a transformatoarelor electrice.

Deputații se întrunesc vineri, 26 aprilie, în ședință plenară. Pe agendă au fost incluse 14 subiecte, inclusiv proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență, care urmează să fie examinat în a doua lectură.

Totodată, Legislativul va examina, în a doua lectură, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative din domeniul educației. Astfel, părinții care decid să-și înscrie copilul într-o altă școală decât în cele cu un număr mai mic de 50 de elevi vor beneficia de o alocație neimpozabilă. De alocații vor beneficia și cadrele didactice din școlile cu un număr mai mic de 50 de elevi cu condiția că vor merge să predea într-o altă instituție, desemnată de  Ministerul Educației și Cercetării. Plățile ar urma să fie asigurate de la bugetul de stat.