Principală  —  IMPORTANTE   —   Reprezentanții „Moldelectrica” anunță stare de…

Reprezentanții „Moldelectrica” anunță stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova

Imagine simbol

Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” anunță stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Potrivit întreprinderii, deficitul prognozat pentru data de 21 octombrie constituie circa 80MW în orele de vârf. Sâmbătă și duminică, 22 și 23 octombrie, nu sunt prognozate ore cu deficit de livrare a energiei electrice.

Anunțul vine în contextul în care furnizorul S.A. „Energocom” a comunicat vineri, 21 octombrie, despre existența unui deficit de energie electrică, care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice. „În contextul stării de alertă, deficitul de energie electrică poate persista, fapt ce poate necesita aplicarea unor măsuri preventive sau de minimizare a impactului”.

„La moment, Întreprinderea de Stat „Moldelectrica”, în calitate de operator al sistemului de transport (OST) a energiei electrice, întru echilibrarea sistemului electroenergetic și compensarea deficitului de energie în orele de vârf, utilizează contracte de ajutor de avarie din sistemele electroenergetice ale țărilor vecine. Energia livrată în baza contractelor de ajutor de avarie este livrată în dependență de disponibilitatea acesteia în sistemele electroenergetice din țările vecine și este furnizată la preț de achiziție semnificativ mai mare, care la rândul său permite asigurarea echilibrului sistemului electroenergetic național fără a fi necesar de a recurge la limitarea consumului de energie electrică.

Reiterăm îndemnul autorităților publice centrale către consumatorii de energie electrică, de a depune efort în a economisi energia electrică în orele de vârf, minimizând astfel riscul dezechilibrării sistemului electroenergetic, caz în care, în scopul echilibrării sistemului electroenergetic, OST va fi în poziția de a recurge la limitarea consumului de energie electrică prin aplicarea deconectării instalațiilor de utilizare a consumatorilor de energie electrică, prin intermediul operatorilor sistemelor de distribuție a energiei electrice (…).

Ulterior eventualei identificări a necesității deconectării  instalațiilor de utilizare a consumatorilor de energie electrică, Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” va informa imediat operatorii sistemelor de distribuție a energiei electrice despre necesitatea demarării procesului de limitare a consumului de energie electrică prin aplicarea programelor de deconectare în evantai”, se arată într-un comunicat.

Totodată, reprezentanții companiei menționează faptul că „măsurile enumerate privind deconectarea consumatorilor de la rețeaua electrică sunt necesare pentru menținerea stabilității funcționării sistemului electroenergetic întru evitarea colapsului acestuia și ca urmare evitarea pierderilor economice semnificative sau a pierderilor de vieți omenești”.

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, anunță că Centrala de la Cuciurgan va reduce, din 24 octombrie, livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului. Declarația a fost făcută în cadrul așa-numitului Consiliu Suprem din regiunea transnistreană, unde a fost aprobat decretul semnat de Krasnoselski, privind decretarea stării de urgență economică pe întreg teritoriul regiunii.

Pe 13 octombrie, Hidroelectrica și Energocom, companie desemnată de Guvernul R. Moldova, au semnat un contract de furnizare – 100 MW.

Pe 12 octombrie, viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că R. Moldova va putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 ron/MWh (aproximativ 90 euro/MWh) după ce Guvernul de la București a aprobat o ordonanță de urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi sau furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul R. Moldova”.

Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie. Despre asta a anunțat Ministerul Energiei al Ucrainei.

„În această noapte începe furnizarea de energie electrică pentru R. Moldova”. Liderul în producția de energie electrică din România a semnat un contract cu Energocom