Prognoza BERD pentru creșterea economică a R. Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a făcut publice prognozele de creștere economică a țărilor în care investește, printre care se numără și R. Moldova. Potrivit unui raport făcut public în noiembrie 2019, economia R. Moldova ar putea crește cu 3,8% în 2019 și cu 4% în 2020.

Conform raportului, creșterea PIB-ului în R. Moldova a accelerat de la 4% în 2018 la 5,2% în prima jumătate a anului 2019. Creșterea producției se datorează sectorului construcțiilor, în timp ce agricultura a fost singurul sector major cu dinamică negativă.

„Consolidarea creșterii exporturilor și slăbirea creșterii importurilor au redus contribuția negativă a exporturilor nete la creșterea PIB. Cu toate acestea, deficitul de cont curent s-a extins pe fondul unei creșteri ușoare a deficitului comercial, a unei îmbunătățiri a excedentului de venituri primare și a unui excedent în scădere a venitului secundar. O mare parte a deficitului a fost finanțată prin intrări crescute de investiții străine directe și, într-o măsură mai mică, prin finanțarea datoriei”, este menționat în raport.

Totodată, BERD mai subliniază că activele de rezervă oficiale au rămas aproape neschimbate, la 2,9 miliarde de dolari SUA din septembrie 2019, oferind mai mult de cinci luni de acoperire a importurilor.

BERD mai precizează că inflația anuală a încetinit la 0,9 % în decembrie 2018, dar apoi a accelerat la 6,3 % în septembrie 2019, fiind determinată de creșterea prețurilor reglementate și a prețurilor la produsele alimentare importate”, se arată în raport. Această evoluție a determinat Banca Națională a Moldovei să reacționeze prin majorarea ratei principale de politică de două ori, în iunie și iulie, de la 6,5 la 7,5%.

„Sprijinul FMI rămâne crucial pentru ancorarea stabilității macroeconomice a Moldovei. După dezacordurile dintre FMI și guvernul anterior, s-a ajuns la un acord la nivel de personal privind a patra și a cincea revizuire a programului curent în iulie 2019, rezultând ulterior în alocarea unei noi tranșe de 46,1 milioane USD. Se preconizează că economia Moldovei va crește cu 3,8% în 2019 și 4,0% în 2020”, conchide instituția.

Sursa: BERD
Foto: azernews.az

loading...

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *