Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Președintele Moldovagaz despre scăderea tarifelor…

Președintele Moldovagaz despre scăderea tarifelor la gaze naturale

Imagine simbol

Președintele Consiliului de administrație al S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a prezentat cele trei scenarii privind tarifele care urmează să le achitate consumatorii finali pentru gaze naturale. Furnizorul a făcut propriile calcule, acestea arată că tarifele ar putea fi ajustate anul viitor și doar dacă prețul de achiziție ar fi de 450 dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

În cadrul conferinței de presă de joi, 21 septembrie, Vadim Ceban a menționat că, deocamdată, nu sunt premise pentru scăderea tarifelor la gaz. Potrivit celor trei scenarii examinate de Moldovagaz, tariful ar scădea până la 15,6 lei per o mie de metri cubi de gaze. Pentru ca asta să se întâmple, Moldova ar trebui să aibă gaz procurat la preț de 450 dolari.

„Calculul tarifului a fost ajustat la începutul lunii iunie. Punctul de pornire pentru 2023, trimestrul IV, referitor la o posibilă reducere a tarifelor la gazele naturale este costul gazelor pentru trimestrul IV la nivel de 550 de dolari, adică prețul mediu ponderat octombrie-noiembrie și decembrie. Astăzi, în tarif este inclus prețul de achiziție la nivel de 750 de dolari pe tot anul, iar pentru trimestrul IV este 600 de dolari.

Am estimat cu aceeași proiecție a tarifelor pentru anul întreg 2024. Maxim ce putem obține, în cazul în care prețul mediu ponderat de procurare va fi de 450 de dolari – respectiv putem vedea o anumită schimbare a tarifului la nivel de 20-21%”, a declarat Vadim Ceban într-o conferință de presă.

în cadrul ședinței de pe 7 iunie curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”. Atunci, ANRE a stabilit că, pentru consumatorii casnici, prețul pentru un metru cub de gaze naturale să fie 16,73 de lei (fără TVA), sau 18,06 (cu TVA), un tarif mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz.