Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldovagaz solicită ANRE diminuarea tarifului…

Moldovagaz solicită ANRE diminuarea tarifului la gaze naturale cu aproape 9%

Imagine simbol. Sursa: safenews.md

SA „Moldovagaz” anunță vineri, 26 aprilie, că a expediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o solicitare privind revizuirea tarifului de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali la prețuri reglementate pentru anul 2024. Astfel, dacă ANRE va aproba solicitarea, consumatorii casnici ar urma să achite 12,2 lei (fără TVA) pentru un metru cub de gaze naturale, cu 1.19 lei mai puțin decât prețul în vigoare.

Potrivit proiectului de calcul, tariful mediu ponderat pentru furnizarea gazelor naturale se propune să fie redus până la 10 095 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 9,3% mai puțin decât cel în vigoare.

„Principalii factori, care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor, sunt reducerea prețurilor de achiziție pentru gaze naturale pe platforma TTF, și micșorarea semnificativă a volumelor de realizare a gazelor naturale consumatorilor”, se arată într-un comunicat de presă emis de Moldovagaz.

Potrivit adresării, în punctele de intrare în rețelele de transport noul tarif ar trebui să constituie 7 716 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 13,6 % mai puțin decât cel în vigoare; la punctele de ieșire din rețelele de transport gaze noul tarif ar trebui să constituie 7 801 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 13,5 % mai puțin decât cel actual. Totodată, la punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor de presiune înaltă, se propune stabilirea acestuia la nivelul de 7 915 lei pentru o mie de metri cubi, cu o reducere de 13,3%, la presiunea medie – 8 917 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 11,5% mai puțin, iar în cazul rețelelor de presiune joasă, la care sunt conectați toți consumatorii casnici și o parte a consumatorilor non-casnici – 12 200 lei pentru o mie de metri cubi, cu o scădere de 8,9%.

Tariful la gaze naturale la prețuri reglementate este aprobat de ANRE în cadrul unei ședințe deschise.

Consumatorii achită în prezent 13,39 de lei (fără TVA) pentru un metru cub de gaze. ANRE a aprobat în ședința de miercuri, 21 februarie, proiectul privind prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz” în contextul obligației de serviciu public și obligației de serviciu public de ultimă opțiune.