Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldovagaz: Datoria consumatorilor pentru gazele…

Moldovagaz: Datoria consumatorilor pentru gazele naturale furnizate până în luna septembrie curent inclusiv este de aproape 59 de milioane de lei

SA „Moldovagaz” susține că potrivit situației de la 6 noiembrie 2022, datoria consumatorilor pentru gazele naturale furnizate până în luna septembrie curent inclusiv, se cifrează la suma de 58,934 milioane lei, din care 36,863 milioane lei vizează consumatorii casnici și 22,098 milioane consumatorii noncasnici.

În acest sens, SA „Moldovagaz” solicită consumatorilor finali debitori să întreprindă toate măsurile pentru stingerea restanței acumulate.

Termenul-limită de achitare a facturii pentru gazele naturale pentru consumatorii noncasnici expiră în fiecare lună pe data de 15, iar pentru consumatorii casnici expiră pe data de 20.

Pe 28 octombrie, concernul rus Gazprom a confirmat volumul de gaze naturale care va fi livrat R. Moldova în luna noiembrie – 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Ulterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că 5,7 milioane de metri cubi pe zi reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului și a explicat cum va fi repartizat gazul livrat de ruși: 3,4 milioane de metri cubi pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane pe zi pentru malul stâng.

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici achită 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. 

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori.