Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministrul Andrei Spînu îndeamnă cetățenii și…

Ministrul Andrei Spînu îndeamnă cetățenii și mediul de afaceri să economisească energia electrică în următoarele zile, „până statul va semna contracte de livrare cu alți furnizori”

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță că începând de luni, 24 octombrie, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră va avea un deficit de energie electrică. Contractele comerciale semnate de SA Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00.

În acest sens, Spînu îndeamnă cetățenii, antreprenorii și mediul de afaceri să economisească energia electrică în următoarele zile, până statul va semna contracte de livrare cu alți furnizori.

„Între aceste ore, în zilele următoare trebuie să facem tot posibilul să economisim cât mai mult. Fiecare dintre noi poate să ajute. Dacă vom acționat solidar și responsabil nu va fi nevoie să deconectăm pe nimeni.

„Mă adresez antreprenorilor și mediului de afaceri: deconectați iluminatul publicitar sau decorativ, schimbați orele de producere, utilizați generatoarele individuale acolo unde este posibil. Fiecare dintre dvs, așa cum ați construit afacerea, așa puteți acum contribui ca să trecem cu bine de această perioadă”, anunță Spînu.

Luni, 24 octombrie, nu sunt planificate deconectări, a asigurat Spînu.

De asemenea, ministrul spune că în următoarele zile Guvernul va întreprinde câteva acțiuni privind identificarea unor noi furnizori, precum și privind economisirea energiei electrice.

  • În zilele următoare vom identifica și semna contracte de livrare a energiei electrice cu alți furnizori;
  • MoldovaGaz a alocat mai mult gaz pentru MGRES pentru ziua de mâine și vom identifica resurse și pentru zilele următoare;
  • Vom adopta măsuri de economisire a energiei electrice;

„Vă promit că voi reveni zilnic cu informații referitor la situația în care ne aflăm. Avem un singur obiectiv, să ținem țara conectată la resursele energetice. Putem reuși doar dacă vom acționa ca un tot întreg. Vă mulțumesc!”, a anunțat ministrul Andrei Spînu.

Reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat pe 21 octombrie stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Atunci, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că pe 22 și 23 octombrie nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Totodată, oficialul a declarat că „începând de luni (24 octombrie n. red.), vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică”.

Ulterior, într-un interviu pentru NewsMaker, viceprim-ministrul a dat asigurări că starea de alertă de pe piața energiei electrice din R. Moldova nu se va răsfrânge asupra consumatorilor casnici sau a instituțiilor statului din domeniul social, cum ar fi școli, grădinițe, administrații publice locale sau spitale.

„Toți consumatorii conform actelor se împart în consumatori protejați și întreruptibili. Consumatorii protejați sunt APL-urile, grădinițele, școlile, spitale. Nici într-un caz nu vor fi deconectați de la energia electrică. Ar putea fi deconectate, însă, anumite întreprinderi, companii sau după anumite decizii prin CSE, de exemplu, am putea să interzicem iluminatul stradal sau decorativ. În Chișinău, de exemplu, seara vom vedea foarte multe terase, lumini. Sau, de exemplu, am putea sista iluminatul public stradal. Vom merge treptat, ca să nu afecteze foarte mult activitatea de zi cu zi”, a declarat ministrul pentru sursa citată.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu nu exclude noi scumpiri la energia electrică: „Dacă va crește prețul de achiziție, se va reflecta și în tarife”

Vineri, 21 octombrie, Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” a anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Potrivit întreprinderii, deficitul prognozat pentru data de 21 octombrie constituie circa 80MW în orele de vârf. Sâmbătă și duminică, 22 și 23 octombrie, nu sunt prognozate ore cu deficit de livrare a energiei electrice.

Anunțul a venit în contextul în care furnizorul S.A. „Energocom” a comunicat tot vineri, 21 octombrie, despre existența unui deficit de energie electrică, care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice. „În contextul stării de alertă, deficitul de energie electrică poate persista, fapt ce poate necesita aplicarea unor măsuri preventive sau de minimizare a impactului”.

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Centrala de la Cuciurgan va reduce, din 24 octombrie, livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului. Declarația a fost făcută în cadrul așa-numitului Consiliu Suprem din regiunea transnistreană, unde a fost aprobat decretul semnat de Krasnoselski, privind decretarea stării de urgență economică pe întreg teritoriul regiunii.

Regiunea transnistreană va redistribui gazele naturale între consumatorii industriali și casnici, și va prioritiza livrarea energiei electrice pe piața internă

Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie.

Reprezentanții „Moldelectrica” anunță stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova