Principală  —  IMPORTANTE   —   Viceprim-ministrul Andrei Spînu nu exclude…

Viceprim-ministrul Andrei Spînu nu exclude noi scumpiri la energia electrică: „Dacă va crește prețul de achiziție, se va reflecta și în tarife”

Tariful la energia electrică ar putea crește, din nou. Declarația a fost făcută vineri, 21 octombrie, de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în studioul NewsMaker. El a afirmat că o majorare a prețului va fi determinată de prețul achiziției energiei electrice.

„Dacă va crește prețul de achiziție, se va reflecta și în tarife. ANRE trebuie să facă calculele necesare, iar Ministerul Muncii și Protecției Sociale va analiza opțiunile de compensare în această situație. Nu vreau să fac speculații, dar nu exclud că va fi nevoie de intervenit la tarif”, a declarat ministrul.

Totodată, viceprim-ministrul a dat asigurări că starea de alertă de pe piața energiei electrice din R. Moldova, anunțată astăzi de Întreprinderea de Stat „Moldelectrica”, nu se va răsfrânge asupra consumatorilor casnici sau a instituțiilor statului din domeniul social, cum ar fi școli, grădinițe, administrații publice locale sau spitale.

„Toți consumatorii conform actelor se împart în consumatori protejați și întreruptibili. Consumatorii protejați sunt APL-urile, grădinițele, școlile, spitale. Nici într-un caz nu vor fi deconectați de la energia electrică. Ar putea fi deconectate, însă, anumite întreprinderi, companii sau după anumite decizii prin CSE, de exemplu, am putea să interzicem iluminatul stradal sau decorativ. În Chișinău, de exemplu, seara vom vedea foarte multe terase, lumini. Sau, de exemplu, am putea sista iluminatul public stradal. Vom merge treptat, ca să nu afecteze foarte mult activitatea de zi cu zi”, a declarat ministrul pentru sursa citată.

Vineri, 21 octombrie, Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” a anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Potrivit întreprinderii, deficitul prognozat pentru data de 21 octombrie constituie circa 80MW în orele de vârf. Sâmbătă și duminică, 22 și 23 octombrie, nu sunt prognozate ore cu deficit de livrare a energiei electrice.

Anunțul a venit în contextul în care furnizorul S.A. „Energocom” a comunicat tot vineri, 21 octombrie, despre existența unui deficit de energie electrică, care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice. „În contextul stării de alertă, deficitul de energie electrică poate persista, fapt ce poate necesita aplicarea unor măsuri preventive sau de minimizare a impactului”.

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Centrala de la Cuciurgan va reduce, din 24 octombrie, livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului. Declarația a fost făcută în cadrul așa-numitului Consiliu Suprem din regiunea transnistreană, unde a fost aprobat decretul semnat de Krasnoselski, privind decretarea stării de urgență economică pe întreg teritoriul regiunii.

Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie. Despre asta a anunțat Ministerul Energiei al Ucrainei.

Reprezentanții „Moldelectrica” anunță stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova