Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Regiunea transnistreană va redistribui gazele…

Regiunea transnistreană va redistribui gazele naturale între consumatorii industriali și casnici, și va prioritiza livrarea energiei electrice pe piața internă

Așa-numitul Consiliu Suprem din regiunea transnistreană a aprobat, pe 21 octombrie, decretul semnat de așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, privind decretarea stării de urgență economică pe întreg teritoriul regiunii. Documentul include mai multe măsuri privind redistribuirea gazelor naturale între consumatorii industriali și casnici, precum și prioritizarea livrării energiei electrice către consumatorii casnici ai regiunii.

Decizia de decretare a stării de urgență economică pe întreg teritoriul regiunii a fost luată după ce concernul rus Gazprom a redus cu 30% livrările de gaze naturale către Moldovagaz, deficitul pentru luna curentă fiind de 36,9 milioane de metri cubi de gaze naturale.

Decretul semnat de așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, privind introducerea stării de urgență pe teritoriul regiunii transnistrene stabilește:

  • Introducerea unui regim juridic special pe întreg teritoriul regiunii – stare de urgență – pe o perioadă de 11 (unsprezece) zile.
  • Stabilirea următoarele măsuri de urgență:

a) să se asigure redistribuirea volumelor de aprovizionare cu gaze naturale între consumatorii industriali și casnici pentru furnizarea neîntreruptă a populației cu gaze naturale și energie termică;

b) să se acorde prioritate furnizării de energie electrică pe piața internă prin limitarea volumului de furnizare a gazelor naturale către Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în scopul producerii de energie electrică pentru export;

c) să se ia alte măsuri necesare pentru prevenirea, reducerea și eliminarea consecințelor penuriei de gaze naturale.

Documentul semnat de Krasnoselski și aprobat de așa-numitul Consiliu Suprem din regiunea transnistreană intră în vigoare peste șase ore de la publicare, se menționează în decret.

Așa-numitul ministrul al economiei al regiunii transnistrene, Serghei Obolonik, a declarat că în condițiile stării de urgență, Centrala de la Cuciurgan nu va putea asigura furnizarea deplină de energie electrică a R. Moldova, deoarece aprovizionarea cu gaze pentru producerea energiei va fi redusă, scrie presa de la Tiraspol.

ÎCS „Premier Energy” SRL, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, anunță că ar putea limita consumul de energie electrică „până la volumele acoperite de contracte prin deconectarea de la rețea a unor categorii de consumatori, aplicând deconectările în evantai”, în contextul în care vineri, 21 octombrie, furnizorul a fost notificat oficial de către SA „Energocom” despre existența unui deficit de energie de 284 MWh.

„Premier Energy” a fost notificat oficial de către „Energocom” despre existența unui deficit de energie de 284 MWh: Sunt posibile „deconectări în evantai”

Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie. Despre asta a anunțat Ministerul Energiei al Ucrainei.

După anunțul Kievului, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării regionale, a anunțat că începând cu ora 03:00 dimineața, 11 octombrie, R. Moldova primește integral energie electrică de la MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan). Oficialul a menționat că acest lucru este posibil deoarece Moldovagaz a alocat suplimentar către MGRES – 0,9 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore.

De asemenea, ministrul a îndemnat cetățenii să economisească energia electrică, „mai ales între orele 07:00 – 10:00 și 18:00 – 23:00”, pentru că asta va permite „să avem energie electrică fără a fi nevoiți să intervenim în activitățile zilnice”. 

Din 13 octombrie, a început furnizarea de energie electrică din România către R. Moldova. Pe 12 octombrie, viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că R. Moldova va putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 ron/MWh (aproximativ 90 euro/MWh) după ce Guvernul de la București a aprobat o ordonanță de urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi sau furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul R. Moldova”.

„În această noapte începe furnizarea de energie electrică pentru R. Moldova”. Liderul în producția de energie electrică din România a semnat un contract cu Energocom