MEI a lansat inițiativa de reformare și simplificare a procesului de obținere a autorizației în construcții

Vineri, 23 august, Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a lansat, cu sprijinul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, inițiativa de reformare și simplificare a procesului de obținere a autorizației de construire, precum și a procedurilor aferente.

„Inițiativa de a simplifica procesul de obținere a autorizației în construcții este binevenită. O reformare în acest sens va ușura activitatea solicitanților de autorizații și va exclude partea birocratică, care îngreunează procesul de activitate”, a menționat Svetlana Dogotaru, secretară de stat în cadrul MEI.

La rândul său, directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, Douglas Muir, a declarat că domeniul construcțiilor trebuie fortificat prin asemenea reforme și inițiative, aceasta fiind calea cea mai simplă pentru modernizarea sectorului dat.

Conform unui comunicat emis de MEI, scopul general al acestei inițiative îl constituie reducerea poverii administrative și a costurilor aferente, atât pentru solicitanții de autorizații, cât și pentru instituțiile publice și private implicate în proces.

În perioada martie-mai curent, experții Programului, împreună cu Primăria municipiului Chișinău și Primăria orașului Cricova, au elaborat hărțile proceselor aferente obținerii autorizației de construire, care constituie un punct de pornire în activitatea ulterioară de optimizare a respectivelor procese.

Ca urmare, în cadrul ședinței au fost prezentate hărțile pentru următoarele procese:

  • solicitarea și elaborarea certificatului de urbanism informativ;
  • solicitarea și elaborarea certificatului de urbanism pentru proiectare;
  • solicitarea și elaborarea certificatului de urbanism pentru proiectare în lipsa documentației de urbanism și amenajare a teritoriului;
  • solicitarea și elaborarea autorizației de construire;
  • solicitarea și elaborarea autorizației de desființare.

În cadrul prezentării hărților, participanții au inițiat discuții tehnice, au venit cu sugestii concrete și urmează să valideze structura finală a hărților pentru a asigura corespunderea cu cerințele legislației în vigoare. 

Totodată,  pentru fortificarea inițiativei de reformare și simplificare a procesului de obținere a autorizațiilor vor fi identificate soluții privind simplificarea proceselor, inclusiv de ordin tehnic și legislativ, pentru a facilita interacțiunea între participanții la procesele date și pentru eliminarea și simplificarea cerințelor care sunt în exces și care nu produc valoare adăugată.

Foto: mei.gov.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *