Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Kremlinul a comentat situația dintre…

Kremlinul a comentat situația dintre Gazprom și Moldovagaz privind riscul suspendării livrării gazelor naturale: „Gazprom nu poate da gaz gratuit”

Foto: Profimedia Images

Kremlinul consideră că situația dintre Gazprom și R. Moldova este una exclusiv comercială, gazul nu poate fi dat gratuit, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al Președintelui Federației Rus, după ce prim-ministra R. Moldova Natalia Gavrilița a anunțat că va solicita Parlamentului introducerea stării de urgență în sectorul energetic din cauza riscului întreruperii alimentării cu gaze naturale a R. Moldova, scrie RIA.

„Gazprom are obligații contractuale cu cumpărătorii de gaze, există o anumită sumă care trebuie plătită și, bineînțeles, Gazprom ca companie… trebuie să vândă mărfuri și să primească bani pentru asta. Nu poate da bunuri gratuit. Prin urmare, este mai degrabă o problemă comercială. Și aici am recomanda în continuare să verificați cu Gazprom însăși cum stau lucrurile acum”, a declarat Peskov.

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a că R.Moldova se confruntă cu o altă etapă a crizei energetice, întrucât în ​​decembrie prețul de achiziție al gazelor naturale era de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar în ianuarie a urcat la 646 de dolari. Gazprom a avertizat oficial că va opri livrările de gaz către Moldova dacă nu primește un avans până pe 20 ianuarie.

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că va convoca Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) și va cere Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic, după ce Moldovagaz a primit o scrisoare de la Gazprom prin care a fost anunțată despre posibilitatea sistării livrărilor de gaze naturale către R. Moldova, în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie. Detalii aici