Kremlinul a comentat situația dintre Gazprom și Moldovagaz privind riscul suspendării livrării gazelor naturale: „Gazprom nu poate da gaz gratuit”
Kremlinul consideră că situația dintre Gazprom și R. Moldova este una exclusiv comercială, gazul nu poate fi dat gratuit, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al Președintelui Federației Rus, după ce prim-ministra R. Moldova Natalia Gavrilița a anunțat că va solicita Parlamentului introducerea stării de urgență în sectorul energetic din cauza riscului întreruperii alimentării cu gaze naturale a R. Moldova, scrie RIA.
„Gazprom are obligații contractuale cu cumpărătorii de gaze, există o anumită sumă care trebuie plătită și, bineînțeles, Gazprom ca companie… trebuie să vândă mărfuri și să primească bani pentru asta. Nu poate da bunuri gratuit. Prin urmare, este mai degrabă o problemă comercială. Și aici am recomanda în continuare să verificați cu Gazprom însăși cum stau lucrurile acum”, a declarat Peskov.
Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a că R.Moldova se confruntă cu o altă etapă a crizei energetice, întrucât în decembrie prețul de achiziție al gazelor naturale era de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar în ianuarie a urcat la 646 de dolari. Gazprom a avertizat oficial că va opri livrările de gaz către Moldova dacă nu primește un avans până pe 20 ianuarie.
Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că va convoca Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) și va cere Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic, după ce Moldovagaz a primit o scrisoare de la Gazprom prin care a fost anunțată despre posibilitatea sistării livrărilor de gaze naturale către R. Moldova, în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie. Detalii aici
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.