Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Guvernul a ratificat Memorandumul de…

Guvernul a ratificat Memorandumul de înțelegere dintre R. Moldova și UE privind acordarea unei asistențe financiare în valoare de 150 de milioane de euro: 30 de milioane vor fi oferite sub formă de grant, iar 120 de milioane – sub formă de împrumut

Sursa foto: pxhere.com

Executivul a aprobat miercuri, 29 iunie, proiectul de lege pentru ratificarea Memorandumului de înțelegere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, care prevede acordarea unei asistențe financiare în valoare de 150 milioane de euro.

Potrivit Guvernului, o parte din această sumă, 30 milioane de euro, va fi oferită sub formă de grant, iar 120 milioane de euro – sub formă de împrumut. Astfel, în ședința Cabinetului de miniștri din 29 iunie au fost aprobate și proiectele de lege pentru ratificarea Acordului de grant și a Acordului de facilitate de împrumut.

„Această asistență va facilita redresarea economică a Republicii Moldova prin promovarea unui set de politici care vizează domenii precum sectorul energetic, statul de drept și lupta împotriva corupției, guvernarea sectorului public și climatul de afaceri. Banii vor fi alocați pentru a acoperi necesitățile bugetare ale țării noastre”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Asistența financiară va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate, începând cu prima zi de la intrarea în vigoare a Memorandumului de Înțelegere, și va fi debursată în trei tranșe, în perioada 2022-2024.

Memorandumul de înțelegere dintre R. Moldova și UE privind asistența macrofinanciară a fost semnat la data de 22 iunie curent, de către ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, și Paolo Gentilone, comisar european pentru economie, mai anunță Guvernul.

Pentru a intra în vigoare, Memorandumul urmează a fi ratificat de către Parlamentul R. Moldova.
Decizia privind acordarea asistenței macrofinanciare R. Moldova a fost adoptată de către Parlamentul European și Consiliul UE la data de 6 aprilie 2022, în contextul consecințelor provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina, precum și gestionarea crizei gazelor și redresarea economică de după pandemia de COVD-19.

Publicitate
Publicitate