Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Gazprom anunță că directorul companiei…

Gazprom anunță că directorul companiei Alexei Miller și viceprim-ministrul moldovean Andrei Spînu au discutat, în format de videoconferință, despre „soluționarea problemelor actuale din sectorul gazelor naturale”

Președintele Consiliului de administrație al companiei Gazprom, Alexei Miller, și viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale al R. Moldova, Andrei Spînu, au discutat pe 30 august, în format de videoconferință, despre „subiectele de actualitate ale cooperării”, susține gigantul rus „Gazprom”.

Potrivit unei postări pe canalul de Telegram al companiei „Gazprom”, în cadrul discuției dintre Alexei Miller și Andrei Spînu, s-a subliniat necesitatea ca țara noastră să plătească în termenii contractuali suma integrală pentru livrările ulterioare de gaz rusesc.

„În special, (părțile au discutat despre n.r.) progresul implementării protocolului din 29 octombrie 2021 privind soluționarea problemelor actuale din sectorul gazelor. De asemenea, s-a subliniat necesitatea ca partea moldovenească să plătească pentru livrările ulterioare de gaz rusesc în termenii contractuali și integral”, a anunțat gigantul rus „Gazprom”.

Deocamdată, autoritățile de la Chișinău nu au confirmat discuția dintre președintele Consiliului de administrație al companiei Gazprom, Alexei Miller, și viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale al R. Moldova, Andrei Spînu.

Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat marți, 30 august, că compania a transferat PJSC Gazprom plata integrală pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii august 2022. Este vorba de peste 16 milioane de dolari, adică 50% din avansul pentru consum în luna curentă.

Potrivit lui Ceban, acest lucru a devenit posibil datorită deciziei de luni, 29 august, a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), conform căreia SA Energocom va achiziționa 10 milioane de metri cubi de gaze naturale de la SA Moldovagaz.

Moldovagaz a transferat către Gazprom plata pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii august, după decizia CSE ca Energocom să cumpere de la Moldovagaz 10 milioane de metri cubi de gaze naturale care vor fi stocate în România

Noul tarif la gaze naturale a intrat în vigoare pe 12 august 2022. Astfel, potrivit hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 4 august, care a fost publicată în Monitorul Oficial, consumatorii casnici vor achita 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori.