Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Expert-Grup: Rezultatele financiare raportate de…

Expert-Grup: Rezultatele financiare raportate de bănci la sfârșitul anului 2018 prezintă o situație stabilă în sector

Pe parcursul anului 2018 sectorul bancar din R. Moldova raportează un profit net de 1,6 mlrd. lei, cu circa 100 mil. lei mai mult decât în 2017. Rezultatele financiare raportate de bănci la sfârșitul anului 2018 prezintă o situație stabilă în sector, se arată într-o analiză a performanței bancare realizată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Potrivit experților, funcția de intermediere a băncilor continuă ameliorarea, fapt redat atât de creșterea volumului de credite noi acordate cât și de stocul total înregistrat în sector. Aceste evoluții se datorează în special reducerii nivelului ratelor de dobândă și creșterii cererii din partea persoanelor fizice.

„Chiar și așa, mai degrabă putem vorbi de o evoluție de recuperare față de situația înregistrată înainte de criza bancară când volumul total de finanțare acordat de către sectorul bancar ajungea la circa 42 mlrd. de lei. De asemenea, creșterea creditelor se bazează în special pe sectoarele neproductive ale economiei, cum ar fi creditele de consum și cele imobiliare, fapt ce confirmă în continuare reticența agenților economici de a investi și ași extinde afacerile. În aceste condiții, la sfârșitul lunii decembrie și a anului 2018 stocul de credite acordate de băncile comerciale înregistrează valoarea de 35,5 mlrd. lei, în creștere față de sfârșitul anului trecut de circa 6% sau cu 2 mlrd. lei”, se arată în analiza Expert-Grup.

În mod individual, în urma aplicării metodologiei Clasamentului performanței bancare, la sfârșitul lunii decembrie și a anului 2018, topul este condus de bănci de importanță sistemică pentru sistemul bancar și financiar național – B.C. Moldova-Agroindbank, urmată B.C. MobiasBanca și B.C. Moldindconbank. Preponderent acestea excelează la capitolul profitabilitate și indicatori de piață, revenindu-le circa 81% din profitul acumulat la nivel de sector și 62% din totalul activelor bancare.

La nivelul indicatorilor generați pe compartimente specifice la sfârșitul anului 2018, „Expert-Grup” constată următoarele rezultate:

  • Băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele: B.C. Eximbank; BCR Chișinău și B.C. „Energbank”;
  • Băncile cu cel mai mare volum de active lichide: B.C. „Victoriabank”; B.C. Eximbank și B.C. B.C. „Energbank”;
  • Băncile cu cele mai calitative active: „EuroCreditBank”; B.C. ProCredit Bank; B.C. și B.C. Fincombank;
  • Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: B.C. „Moldindconbank”; B.C. „Mobiasbanca” și B.C. „Moldova-Agroindbank”;
  • Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite: B.C. „Moldova-Agroindbank”; B.C. „Moldindconbank” și B.C. „Mobiasbanca”.