Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Decizii CSE: Protestele care…

DOC Decizii CSE: Protestele care vor bloca circulația rutieră, interzise în timpul săptămânii. Acestea vor fi permise în zilele libere pentru maxim patru ore. Poliția poate cere sistarea evenimentelor dacă au loc încălcări

Desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore.

O decizie în acest sens a fost aprobată, joi, 13 octombrie, de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), „în vederea asigurării ordinii publice, a accesului la libera circulație pe drumurile țării, precum și în scopul asigurării unei reacții prompte la situațiile ce necesită intervenții de urgență”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

„Totodată, dacă în timpul desfăşurării întrunirii, unii participanţi încalcă ordinea publică, incită la discriminare sau violență, îndeamnă la război sau agresiune ori organizează tulburări în masă, poliția îi poate îndepărta pe aceştia și fără implicarea organizatorului, în cazul inacțiunii acestuia. În același timp, dacă acțiunile enumerate se încalcă grav, poliția poate cere organizatorului sistarea imediată a întrunirii și fără implicarea reprezentantului autorității publice locale”, potrivit dispoziției CSE.

De asemenea, membrii CSE au constatat situația de alertă pe piața energiei, iar în scopul asigurării securității energetice pe perioada de urgență, SA ,,Moldovagaz” i-a fost permisă prelungirea până la data de 30 noiembrie 2022 a termenului de plată a drepturilor de import al gazelor naturale transportate prin conducte în perioada aprilie-octombrie 2022.

Dispozitia Cse Rm Nr.42 Din 13.10.2022 by Ziarul de Gardă on Scribd

Potrivit deciziei CSE, Asociația Obștească „Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova” va putea exporta ajutoarele umanitare sub formă de produsele medicamentoase, fără aplicarea măsurilor de politică economică, stabilite de legislația în vigoare pentru tipul de marfă declarat, și fără avizul eliberat de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Destinatarul și lista bunurilor se vor stabili prin Ordinul ministrului muncii și protecției sociale.