VIDEO/ Contract secret pentru concesionarea Gărilor şi Staţiilor Auto – Ziarul de Gardă
 • VIDEO/ Contract secret pentru concesionarea Gărilor şi Staţiilor Auto

  VIDEO/ Contract secret pentru concesionarea Gărilor şi Staţiilor Auto
  de
  01 februarie 2019 | 07:24

  Agenţia Proprietăţii Publice a refuzat să facă public contractul prin care toate gările şi staţiile auto din R. Moldova au fost concesionate pentru următorii 25 de ani unei firme al cărei asociat majoritar a cumpărat, în ultimul timp, mai multe bunuri imobile care erau atribuite lui Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor. Autorităţile îşi motivează refuzul de publicare a contractului prin existenţa unor „clauze de confidenţialitate”.

  În acelaşi timp, reprezentanţii companiei câştigătoare afirmă că înţelegerea încheiată cu statul, pe lângă dreptul de prestare a serviciilor de autogară, le oferă posibilitatea de a construi pe teritoriul gărilor auto şi alte obiective de comerţ sau de prestare a serviciilor.


  Pe 12 septembrie 2018, printr-o hotărâre de Guvern, au fost aprobate obiectivele şi condiţiile parteneriatului public-privat privind modernizarea şi eficientizarea activităţii filialelor ÎS „Gările şi Staţiile Auto”. Totodată, au fost formulate cerinţele generale privind selectarea partenerului privat. Pe 21 septembrie 2018, hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial, iar o săptămână mai târziu Agenţia Proprietăţii Publice (APP) a anunţat concurs de selectare a unei companii private pentru implementarea proiectului de parteneriat public-privat.

  La concurs a participat un singur agent economic – „Gările Auto Moderne”, care a şi fost desemnat câştigător. Deşi contractul a fost semnat luni, 17 decembrie 2018, APP a anunţat despre acest lucru printr-un comunicat publicat abia spre sfârşitul zilei de vineri, 21 decembrie.

  Contractul de parteneriat public—privat, ţinut în secret

  Pentru a afla ce prevede contractul de parteneriat public-privat semnat de APP cu „Gările Auto Moderne”, pe 15 ianuarie 2019, ZdG a solicitat Agenţiei o copie a documentului. În răspunsul pe care ni l-a oferit două zile mai târziu Vadim Dermenji, directorul general adjunct al APP, se spune că acest „contract de parteneriat public-privat conţine clauza de confidenţialitate şi, întru respectarea acestei prevederi, considerăm oportun ca o copie de pe contract să fie solicitată de la partenerul privat SRL „Gările Auto Moderne”.

  Publicitate

  La câteva zile după refuzul autorităţilor de a ne oferi o copie a contractului, pe 23 ianuarie, APP publică un comunicat cu titlul „Autogările din Republica Moldova vor fi modernizate”, în care sunt enumerate beneficiile parteneriatului: modernizarea a peste 30 de autogări din republică, încasări anuale la buget de peste 5 milioane de lei, transmiterea în proprietatea statului a tuturor bunurilor, inclusiv a celor reconstruite, după expirarea contractului, în anul 2044.

  Veaceslav Negruţă, expert Transparency International Moldova:

  Dacă pornim de la ideea că orice parteneriat public-privat este făcut în interesul întregii societăţi, atunci tuturor acestor parteneriate ar trebui să le fie asigurată transparenţa de la etapa de iniţiere până la etapa de implementare şi raportare. Orice solicitare pe care o face un ziarist către instituţia care este partener public în astfel de parteneriate, este o solicitare plauzibilă şi punerea la dispoziţie a informaţiei, a contractului de parteneriat public-privat, este benefică deoarece toate posibilele întrebări, suspiciuni, eventual legate de coruptibilitate la momentul selectării unui partener într-o formulă de parteneriat public-privat, ar avea răspunsuri suficiente şi asta ar da o siguranţă că lucrurile vor merge bine. În cazul în care partenerul public îngrădeşte accesul la informaţie şi face trimitere la unele clauze de confidenţialitate, asta ridică şi mai multe semne de întrebare vis-a-vis de acest parteneriat public-privat. Contractul, dacă e pus la dispoziţia publicului, ar da explicaţii astfel încât lumea să înţeleagă care este şi formula financiară, dar şi perspectiva, ca nu cumva aceste parteneriate publice-private să se transforme ulterior într-o nouă povară cu eventuale convertiri în datorii publice.

  Proprietarii companiei care va gestiona autogările în următorii 25 de ani

  Compania „Gările Auto Moderne”, cea care, de la începutul acestui an, administrează toate gările şi staţiile auto din R. Moldova, a fost înregistrată la Agenţia Servicii Publice (ASP) pe 12 noiembrie 2018. Această zi era şi ultima în care mai puteau fi depuse ofertele de participare la concursul de selectare a partenerului privat pentru implementarea proiectului de parteneriat public-privat „Modernizarea şi eficientizarea activităţii filialelor ÎS „Gările şi Staţiile Auto”.

  Vladimir Tonu, fondatorul și administratorul companiei de construcții „Exfactor-Grup”

  Conform datelor ASP, fondatorii firmei „Gările Auto Moderne” sunt compania de construcţii „Exfactor-Grup”, care deţine o cotă de 85%, şi cetăţeanul american Lluka Muco (15%).

  Compania de construcţii „Exfactor-Grup” îl are ca unic fondator şi administrator pe Vladimir Tonu. „Doritori de a participa nu au mai fost, deoarece au existat nişte condiţii, după părerea noastră, cam drastice, impuse de stat. Pe o perioadă de trei ani, trebuie să facem o investiţie destul de mare. Noi eram gata din prima zi, dar am aşteptat special ultima zi să vedem cine se mai înscrie, să vedem cine sunt concurenţii noştri”, spune Tonu despre participarea la concursul public pentru concesionarea autogărilor. Cât despre Lluka Muco, deţinătorul a 15% din afacere, Vladimir Tonu afirmă că este „un partener de-al nostru din SUA care a venit cu un concept de modernizare. Este un cunoscut prin alţi cunoscuţi foarte buni”.

  Publicitate

  Mrug: Noi avem dreptul să construim şi alte obiecte

  În momentul înregistrării, în calitate de administrator al companiei figura Veaceslav Apostol, însă, la scurt timp, locul său a fost luat de Vitalii Mrug, fost deputat şi director al Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile.

  În prezent, Mrug este fondatorul şi administratorul a două companii specializate în construcţia şi reabilitarea drumurilor: „Aspect-M” şi „Genesis International”, care anterior i-a aparţinut fostului deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi. În ultimii ani, firmele lui Vitalii Mrug au obţinut contracte de sute de milioane de lei de la stat pentru reabilitarea drumurilor.

  Tot firmele acestuia au reabilitat mai multe străzi din Orhei, atât din bani de la bugetul municipal, cât şi de la asociaţia obştească „Pentru Orhei”, fondată şi condusă de apropiaţii primarului de Orhei, Ilan Şor.

  Vitalii Mrug, administratorul companiei „Gările Auto Moderne”

  „Timp de trei ani, noi trebuie să facem modernizarea la toate gările şi staţiile auto. În caietul de sarcini sunt prevăzute softuri noi, de instalat video, de refăcut infrastructura. Asta va costa nu mai puţin de 200 de milioane de lei. Timp de trei luni, trebuie să prezentăm la Guvern, la Agenţie, care filiale vor fi modernizate anul acesta. Din martie, curent, trebuie să începem lucrările la tot ce-i legat de modernizare. Noi avem dreptul în spaţiul pe care îl ocupă staţiile şi gările auto să construim şi alte obiecte, ca să avem un anumit venit. Poate un magazin, poate un bar trebuie, poate un magazin de tehnică. Ne gândim. Este formată o secţie specială şi oamenii se ocupă cu întrebările acestea”, ne-a spus Vitalii Mrug, administratorul firmei concesionare.

  Mrug afirmă că, potrivit contractului, anual, „Gările Auto Moderne” trebuie să verse în bugetul de stat 5 milioane de lei. „Noi, ca întreprindere particulară, de obicei mai eficient facem managementul, trebuie de monitorizat toate cheltuielile şi dacă pui la punct businessul ăsta cum trebuie, numaidecât o să fie venit şi din venitul acesta trebuie în fiecare an să plătim la stat 5 milioane de lei plus 5% anual. Adică statul are garanţia că n-o să piardă. Pe lângă modernizare, va avea venit curat 5 milioane plus 5% anual”.

  Întrebat despre o posibilă implicare a lui Ilan Şor în concesionarea autogărilor, date fiind colaborările anterioare dintre primarul de Orhei şi firmele lui Tonu şi Mrug, acesta ne-a declarat: „Şi eu am auzit, dar eu construiesc drumuri şi la Nisporeni, şi la Rezina, şi la Orhei. La Orhei avem şi uzina de asfalt, poate de asta oamenii leagă numele meu de Orhei, de Ilan Şor… Nu pot să comentez nimic. Eu îl ştiu pe domnul Vladimir Tonu, cu dânsul am contract, cu dânsul am discutat momentele care m-au interesat. Ce-i mai departe, nu pot să comentez. N-am avut întâlniri, n-am văzut documente”.

  Despre cetăţeanul american Lluka Muco, Vitalii Mrug spune că nu ştie cine este şi cum a ajuns acesta să investească în R. Moldova.

  „Nu-l cunosc. Eu, ca director executiv, am avut întâlnire cu directorul „Exfactor” (n.r.: Vladimir Tonu) care deţine 85% şi e destul pentru a face orice mişcare. Am fost numit director, am făcut contract, am sarcina, ştiu ce trebuie de făcut, cum de făcut şi în cât timp. Cu domnul acela nu am făcut cunoştinţă, mi-au spus că el trebuie să vină la primăvară să facem cunoştinţă”, afirmă administratorul firmei „Gările Auto Moderne”.

  „Exfactor-Grup”, proprietara „Cosmosului”

  „Exfactor-Grup” este, în prezent, una dintre cele mai active companii de construcţii de pe piaţa imobiliară din R. Moldova. Conform datelor de pe site-ul companiei, „Exfactor-Grup” derulează acum nouă proiecte de construcţie a complexelor locative în Chişinău.

  Pe lângă construcţia blocurilor rezidenţiale, ZdG a scris anterior că „Exfactor-Grup” este compania care ridică un hotel cu 12 niveluri în curtea fostului conac urban „Râşcanu-Derojinschi” din centrul Chişinăului.

  Firma condusă de Tonu a efectuat şi lucrările de construcţie şi modernizare la Aeroportul Internaţional Chişinău, controlat de Ilan Şor prin intermediul companiei „Avia Invest”. „Exfactor-Grup” a fost cea care a construit parcarea multietajată, dar şi cea de-a doua pistă a aeroportului.

  Hotelul „Cosmos” a fost construit în 1982, are peste 18 mii de metri pătrați și 400 de camere de cazare

  În mai 2018, Exfactor-Grup” a intrat şi în posesia unui teren de 23 de ari din preajma Ambasadei SUA la Chişinău, oferit anterior gratuit de către Primăria Chişinău Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv.

  Publicitate

  În septembrie 2018, firma lui Vladimir Tonu a înregistrat la ASP dreptul de posesie asupra hotelului „Cosmos”, construit în perioada sovietică. Impunătoarea clădire, de peste 18 mii de m.p., care anterior a aparţinut Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, a fost cumpărată de „Exfactor-Grup” de la „Infoton-Com”, una dintre companiile controlate în trecut de Ilan Şor. Vladimir Tonu, directorul „Exfactor-Grup”, afirmă că hotelul „Cosmos” este proprietatea sa de trei ani, doar că, din cauza unui litigiu pe care „Infoton-Com” îl avea cu o bancă, bunul imobil nu putea fi înregistrat la Cadastru pe numele companiei sale.

  10 ha din preajma Gării de Nord, în portofoliul „Exfactor-Grup”

  Pe 8 noiembrie 2018, cu patru zile înainte ca „Exfactor-Grup” să se asocieze cu cetăţeanul american Lluka Muco şi să se înscrie la concursul pentru concesionarea gărilor auto din R. Moldova, firma condusă de Vladimir Tonu a achiziţionat două terenuri cu o suprafaţă totală de 10,4 ha, amplasate pe str. T. Vladimirescu din Chişinău, în imediata apropiere a Autogării de Nord. (detalii AICI și AICI)

  Terenurile au fost cumpărate de la firma „Real Concept Imobil”, o companie cu fondatori în offshore care, imediat după înregistrare, în iulie 2018, a achiziţionat terenul de 10,4 ha, clădirea Global Business Center (GBC) de pe bd D. Cantemir, dar şi o vilă urbană cu statut de monument istoric din apropierea Parlamentului R. Moldova, de la compania „Finpar Invest”, afiliată liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, informaţie publicată anterior de jurnaliştii de la Rise Moldova. Clădirea GBC, fosta reşedinţă a lui Plahotniuc, este şi astăzi în proprietatea firmei „Real Concept Imobil”.

  Teren de 10,4 ha cumpărat de „Exfactor-Grup”

  Întrebat dacă achiziţia terenurilor din str. T. Vladimirescu şi luarea în concesiune a gărilor auto, inclusiv a Gării de Nord, fac parte dintr-o strategie unică, Tonu ne-a declarat că „nu are nimic una cu alta. Noi avem precontract pentru terenul acesta de doi ani, aveam intenţia demult să-l luăm. Am cumpărat ca să dezvoltăm zona aceea. Vrem să construim ceva frumos acolo. O să facem un complex rezidenţial cu hotel, cu multe lucruri frumoase”.

  Întrebat cu cine a încheiat tranzacţia şi cine a reprezentat compania „Real Concept Imobil”, cu fondatori din offshore, directorul „Exfactor-Grup” ne-a spus că „trebuie să ridicăm contractul şi să verificăm, dar a fost reprezentantul, directorul companiei a semnat la notar. A fost la noi reprezentantul lor, am negociat foarte mult şi ea (n.r.: Iulia Rogozhina, cetăţeancă a Federaţiei Ruse, administratoarea „Real Concept Imobil”) a fost cu semnarea”, afirmă Tonu.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Dosarul ex-procurorului șef al Oficiului Ciocana Igor Popa, examinat cu ușile închise. Precizările Procuraturii Anticorupție

  Dosarul ex-procurorului șef al Oficiului Ciocana Igor Popa, în care este învinuit pe cinci capete de acuzare de fals în declarația de avere, urmează să fie examinat cu ușile închise. Procuratura Anticorupție (P…
  Dosarul ex-procurorului șef al Oficiului Ciocana Igor Popa, examinat cu ușile închise. Precizările Procuraturii Anticorupție

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler