Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Detalii despre cariera și averea…

Detalii despre cariera și averea lui Victor Durbală, șeful de cabinet al ministrului Mediului, ajuns la Minister a doua zi după venirea lui Lazarencu, care va conduce Moldsilva

Sursa: Victor Durbală/Facebook

Guvernul a numit miercuri, 24 aprilie, un nou director la Agenția Moldsilva, aflată în subordinea Ministerului Mediului. Victor Durbală va ocupa funcția din data de 25 aprilie.

„Are o vastă experiență în domeniul silvic, fiind șef adjunct al ocolului silvic Ghidighici din cadrul Întreprinderii silvice Chișinău. A fost inspector principal în domeniul ecologic și manager în domeniul cinegetic. Este doctor în științe sociale, masterand în domeniul biomedicinei și ecologie, fiind specializat în managementul resurselor forestiere şi spaţiilor verzi.

Deține și competențe în domeniul administrației publice locale, anterior având un mandat de succes ca primar al localității Ghidighici”, a menționat ministrul Mediului Sergiu Lazarencu în cadrul ședinței Executivului.

Victor Durbală este angajat, de puțin peste o lună, în calitate de șef al cabinetului ministrului Mediului. Conform declarației sale de avere și interese personale, a fost numit în funcție pe 15 martie, a doua zi după venirea deputatului partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Lazarencu la conducerea instituției.

La numirea în funcția de șef de cabinet, Durbală a declarat, pentru 2023, un salariu de la Primăria Ghidighici de 183 de mii de lei, adică circa 16 mii de lei lunar. Soția acestuia a fost angajată la Ministerul Energiei, de unde a ridicat, în 2023, un salariu total de 46 de mii de lei. În plus, Margarita Durbală deține peste 20 de terenuri (două intravilane, câteva agricole, iar restul extravilane), toate dobândite în perioada 2012-2014.

Durbală a mai indicat deținerea unui spațiu comercial/de producție, de 229,66 mp, dobândit de soția sa în 2014, prin donație.

Noul director al Moldsilva, a luat în 2019, împreună un alte două persoane, un împrumut de 18 mii de euro, cu o rată a dobânzii de 0%.

Acesta a fost primar al localității Ghidighici în perioada 2019-2023, neparticipând la alegerile din toamna anului trecut. Durbală a fost ales în funcția de primar, în 2019, fiind candidat al partidului politic „Uniunea Salvați Basarabia”. Din 2022, este și președinte al Asociației Grupul de Acțiune Locală „Bazinul Lacului Ghidighici”.

CV-ul lui Victor Durbală:

Durbală Victor by Ziarul de Gardă

Valeriu Caisîn a demisionat din funcția de director al Agenției „Moldsilva” a doua zi după numirea noului ministru al Mediului Sergiu Lazarencu. Anunțul a fost făcut atunci de Lazarencu.

Contactat de ZdG, Valeriu Caisîn a declarat că „motive personale” au stat la baza deciziei sale și a adăugat că „nu are legătură cu schimbarea conducerii Ministerului Mediului”.

Sergiu Lazarencu, învestit în funcție pe 14 martie, a scris atunci că a luat act de demisia lui Valeriu Caisîn, adăugând: „Curând voi identifica un nou director capabil și dedicat, care să preia conducerea și să asigure realizarea rapidă și eficientă a obiectivelor agenției”.