Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   CV-urile celor doi candidați admiși…

CV-urile celor doi candidați admiși la proba de interviu pentru funcția de director al ANRE

Pentru proba de interviu a concursului pentru o funcție de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au fost selectați doi candidați dintre cei cinci care au depus dosarele.

Iacov Timciuc este în prezent șef al Departamentului Supravegherii Energetice din cadrul ANRE. Anterior, acesta a fost șeful Inspectoratului Energetic de Stat. Totodată, în 2009, pentru o perioadă de circa trei luni, a deținut funcția de ministru al Administrației Publice Locale, din 2001 până în 2005 a condus Ministerul Energeticii, iar înainte de aceasta a fost prim-viceministrul Economiei. La fel, Timciuc a mai fost deputat și ambasador în China și Coreea. Acesta este specialist în relații internaționale și inginer în domeniul tehnicii electronice.

Și Lilian Barcaru activează actualmente la ANRE, ocupând funcția de șef al secției Calitate din cadrul Departamentului investiții și calitate. În perioada 2002-2008, el a fost specialist principal la Departamentul reglementări și licențiere din cadrul ANRE. Anterior a lucrat la SIS și la UTM. Bracaru este licențiat în Sisteme și rețele electroenergetice și Business și administrarea afacerilor.

Conform unui comunicat emis de Parlament, interviul va avea loc luni, 23 septembrie, începând cu ora 10:00.

În conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare a concursului, după desfășurarea interviului, Comisia economie, buget și finanțe urmează să evalueze prestația fiecărui candidat și să-l selecteze pe cel care a acumulat punctajul cel mai mare, după care să prezinte președintelui Parlamentului candidatul selectatat, care urmează a fi aprobat de plenul Parlamentului.  

Potrivit Legii cu privire la energetică, Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică este condusă de un Consiliu de administraţie format din cinci directori. Membrii Consiliului de administrație al ANRE sunt numiți prin hotărâre Parlament pentru un mandat de șase ani. 

În decembrie 2018, toți cei cinci directori ai ANRE și-au dat demisia. Contactat atunci de ZdG, directorul general al ANRE, Tudor Copaci, a declarat că și-a dat demisia din motive personale și nu poate oferi mai multe detalii despre demisia in corpore a membrilor Consiliului de Administrație al ANRE. Ulterior, în februarie 2019, fosta guvernare i-a numit în funcția de directori la ANRE pe fostul președinte al Curții de Conturi, Veaceslav Untilă, pe deputații Ștefan Creangă și Eugen Carpov și pe fostul ministru al Economiei și Infrastructurii Octavian Calmîc.