Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cum motivează Ministerul Finanțelor decizia…

Cum motivează Ministerul Finanțelor decizia de a scuti de taxe locale activitatea în domeniul jocurilor de noroc

Persoanele care practică activități ce constituie monopol de stat vor fi scutite de plata taxei pentru unitățile comerciale şi/sau de prestări servicii. În acest sens, Guvernul a aprobat pe 7 martie, curent, completarea articolului 295 din Codul Fiscal cu o nouă normă. Modificarea respectivă are efect inclusiv asupra activității în domeniul jocurilor de noroc, care, cu excepția întreținerii cazinourilor, constituie monopol de stat. Ca urmare, veniturile agentului economic împuternicit să organizeze și să desfășoare jocuri de noroc pe teritoriul R. Moldova se vor majora esențial.

În Nota informativă la proiectul de lege votat Ministerul Finanțelor face referire la art. 289 din Codul Fiscal, care stabilește că sistemul taxelor locale din R. Moldova include două taxe ce țin de activitatea jocurilor de noroc: taxa de organizare a licitaţiilor şi loteriilor pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale și taxa pentru unităţile comerciale şi/sau de prestări servicii. Totodată, Legea cu privire la comerțul interior prevede că activitățile jocurilor de noroc pot fi desfășurate doar după obținerea licenței emise de organul de licențiere și a autorizației emise de autoritatea administrației publice locale în condițiile Legii 285/1999 cu privire la jocurile de noroc. Norma respectivă a fost introdusă în iulie 2016, însă în decembrie 2016 a intrat în vigoare noua lege care reglementează domeniul respectiv. În acest fel, trimiterea din Legea cu privire la comerțul interior la Legea din 1999 este ieșită din uz, odată cu intrarea în vigoare a noii legi în decembrie 2016.

„În pofida acestui fapt, autoritățile publice locale continuă să aprobe cote ale taxelor pentru desfășurarea jocurilor de noroc. În cele mai multe cazuri acestea nu au la bază un studiu comprehensiv care să argumenteze oportunitatea stabilirii anumitor cote, mai ales că activitatea în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția întreținerii cazinourilor, constituie monopol de stat iar stabilirea cotelor excesive pentru aceste genuri de activitate diminuează esențial veniturile agentului economic împuternicit să organizeze și să desfășoare aceste tipuri de jocuri de noroc”, se arată în Nota informativă.

Citiți și: VIDEO/ Loteria Naţională: Parteneriatul public-privat de la televiziunea lui Plahotniuc, o afacere bulgară cu ramificaţii şi dosare la Chişinău

Guvernul a decis, în august 2017, necesitatea unui parteneriat public-privat pentru dezvoltarea activităţilor LNM, precum şi cerinţele generale privind selectarea unui partener privat. Atunci s-a precizat că vor fi semnate două contracte de parteneriat public-privat, unul pentru dezvoltarea activităţilor Loteriei în sectorul automatelor de joc cu câştiguri băneşti, inclusiv prin intermediul reţelelor de comunicaţii electronice, şi altul pentru dezvoltarea sectorului loteriilor şi pariurilor la competiţiile sportive. Peste două luni, a fost creată o comisie de selectare a partenerilor privaţi, responsabilă de organizarea şi desfăşurarea procedurii de selectare, iar în Monitorul Oficial a fost plasat un anunţ în acest sens.

În concurs au fost înregistrate două oferte, câte una pentru fiecare segment, iar la 2 martie 2018 ofertele au fost deschise. Peste 18 zile, cele două oferte depuse au fost desemnate câştigătoare. Un grup de companii austriece a câştigat concursul pentru dezvoltarea automatelor de joc, iar asocierea operatorilor economici „New Games AD”, „National Lottery AD” şi „NGM SPC Limited” a câştigat concursul pentru „dezvoltarea activităţilor LNM din sectorul loteriilor şi pariurilor la competiţiile sportive”.