Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Compania Moldovagaz analizează opțiunea de…

Compania Moldovagaz analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifelor la gaz. Vicepremierul Andrei Spînu susține că Guvernul ia în calcul majorarea compensațiilor pentru cetățeni

Compania Moldovagaz analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifelor la gaz. Declarația aparține viceprim-ministrului Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care a precizat faptul că Guvernul ia în calcul majorarea compensațiilor pentru cetățeni.

„Înțelegem că prețurile sunt în continuare foarte mari pentru o bună parte din cetățenii noștri. Am văzut facturile, am văzut reacțiile oamenilor și le înțelegem. Știu foarte bine că oamenii privesc cu maximă îngrijorare riscurile de creștere suplimentară a tarifelor pentru gaze. Din acest motiv facem tot posibilul ca să identificăm care ar fi alternativele. Moldovagaz analizează și opțiunea de creștere suplimentară a tarifului care să asigure achitarea curentă a gazului. Guvernul analizează opțiuni de susținere suplimentară a populației în funcție de evoluția prețurilor la nivel european. Primele 10 zile ale lunii ianuarie arată o descreștere considerabilă a prețului, ceea ce va duce la o scădere a prețului de achiziție a gazului pentru luna februarie.

Vicepremierul afirmă că unii cetățeni, care își permit să achite un preț mai mare la gaz, au solicitat să renunțe la compensațiile oferite de Guvern în favoarea persoanelor social vulnerabile.

„În ultimele zile am primit mesaje de critică, dar și multe de încurajare. Am văzut și mesaje de solidaritate. Oamenii care își permit să achite un preț mai mare la gaz solicită să renunțe la compensații în favoarea celor vulnerabili. Vă anunț că vom lucra la un modul împreună cu Moldovagaz. Moldovagaz va lucra la un modul care să permită acest lucru. Chiar dacă Moldovagaz va cere o creștere a tarifelor, iar ANRE o va aproba, ea va fi pusă în aplicare abia în luna februarie, pentru că facturile pentru luna decembrie sunt la tariful vechi și deja facturile pentru luna ianuarie vor fi emise în luna februarie (…). Guvernul analizează doar situația de a mări compensațiile pentru cetățeni, astfel ca aceștia să simtă pe deplin această creștere a tarifelor pe care o avem în luna ianuarie”, a precizat Andrei Spînu.

Începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom. Astfel, pentru luna ianuarie, prețul pentru gazul importat de gigantul rus constituie 646 de dolari pentru o mie de metri cubi. Potrivit companiei Moldovagaz, majorarea prețului de achiziție în comparație cu prețurile din noiembrie și decembrie este cauzată de creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere cu care este corelat prețul de achiziție al gazului.

Vicepremierul Andrei Spînu susține că suma avansului pentru luna ianuarie pe care trebuie să-l achite Moldovagaz către Gazprom constituie 63 de milioane de euro, menționând că Moldovagaz poate achita 30-35 de milioane de euro din această sumă. Astfel, vicepremierul susține că Moldovagaz poartă discuții pentru contractarea unui credit pentru achitarea integrală a avansului către Gazprom. Detalii aici.