Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Precizările viceprim-ministrului Andrei Spînu…

VIDEOPrecizările viceprim-ministrului Andrei Spînu cu privire la situația pe piața gazelor naturale: „Avansul pentru luna ianuarie pe care Moldovagaz trebuie s-l plătească Gazpromului constituie 63 de milioane de dolari”

sursa: captură privesc.eu

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, susține marți, 11 ianuarie, o conferință de presă cu privire la situația pe piața gazelor naturale în R.Moldova.

LIVE TEXT

„Am ieșit azi în fața dumneavoastră pentru a explica situația. În continuare, suntem într-o situație dificilă. Criza gazelor nu s-a încheiat în luna noiembrie și nici în decembrie. Criza gazelor se va încheia atunci când prețul gazului la nivel european va scădea definitiv. Criza gazelor nu este o criză a R. Moldova este o criză la nivel european. Noi, în calitate de Guvern, nu avem instrumentele necesare pentru a stabiliza această situație. În luna noiembrie, prețul de achiziție a gazului, conform prețului de piață, a fost de 1104 de dolari pentru mia de metri cubi. Gazul achiziționat de R. Moldova a fost de 485 de dolari pentru mia de metri cubi, adică cu 56% mai ieftin. În luna decembrie, prețul de achiziție de pe piață a fost de 986 de dolari pentru mia de metri cubi. Gazul achiziționat de R. Moldova în luna decembrie a fost de 450 de dolari pentru mia de metri cubi, cu 54% mai ieftin. Referitor la luna decembrie, a fost vehiculată cifra de 550 de dolari pentru mia de metri cubi, însă nu este adevărat. Pentru luna ianuarie, prețul de piață este de 1359 de dolari pentru mia de metri cubi. Pentru R. Moldova, prețul de achiziționare a gazelor va fi de 646 de dolari pentru mia de metri cubi pentru R. Moldova, cu 52% mai ieftin decât prețul mediu bursier. Această sumă ar fi fost enormă pentru bugetul R. Moldova, dar a fost evitată datorită contractului”, a declarat Spînu.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu afirmă că avansul pentru luna ianuarie curent pe care Moldovagaz trebuie să-l plătească concernului rus constituie 63 de milioane de dolari.

„Aceste cifre arată că avem un contract bun comparativ cu ceea ce este pe piață. În continuare, înțelegem că prețurile sunt foarte mari pentru o bună parte din cetățeni. Au apărut facturile, am văzut reacțiile oamenilor și le înțelegem. Facem tot posibilul pentru a identifica alternativele. Moldovagaz trebuie să găsească soluții care să permită achitarea curentă a gazului, în mod special pentru luna ianuarie. Conform contractului, se achită pentru luna precedentă și avansul pentru luna curentă. Din informația pe care o dețin, până la sfârșitul acestei săptămâni, Moldovagaz va achita integral consumul de gaz pentru luna decembrie. Pentru achitarea consumului de gaz pentru luna decembrie nu sunt probleme. Va fi achitat până la sfârșitul acestei săptămâni. Suplimentar, până la sfârșitul săptămânii se va începe achitarea și a unei părți a avansului pentru luna ianuarie.

Moldovagaz analizează și opțiunea de creștere suplimentară a tarifului care să asigure achitarea curentă a gazului. Guvernul analizează opțiuni de susținere suplimentară a populației în funcție de creșterea prețurilor (…). Săptămâna trecută la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a avut loc ședința pentru depășirea situației. Cel mai probabil, săptămâna aceasta va fi întrunită în ședință Comisia pentru Situații Excepționale (…). Ieri am discutat cu domnul Alexey Miller în încercarea de a avea o amânare de cel puțin 10 zile în care Moldovagaz să plătească avansul pentru luna ianuarie. Pentru luna ianuarie, Moldovagaz trebuie să achite 63 de milioane de dolari. Sunt și alte mecanisme prin care Moldovagaz ar putea fi ajutată să achite avansul pentru luna ianuarie. Una dintre soluții ar fi amânarea cu câteva zile a avansului (…). Noi încă suntem în stare de alertă pe piața gazelor naturale, încă din luna octombrie. Va ave aloc și Consiliul observator al Moldovagaz, unde vor fi și reprezentanți ai Moldovagaz și se va discuta”, a precizat Andrei Spînu.

Prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de SAP „Gazprom” către SA „Moldovagaz”, a constituit, în luna ianuarie 2022, 646 de dolari pentru mia de metri cubi, reieșind din formula de calcul a acestuia, inclusă în contractul în vigoare. Potrivit Moldovagaz, majorarea acestuia în comparație cu prețurile din noiembrie și decembrie este cauzată de creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului.

Premier Energy, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, a formulat pe 4 ianuarie curent o solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prin care a cerut aprobarea unui tarif aproape dublu la energia electrică. Astfel, compania solicită un tarif de 2,79 de bani per kWh, față de 1,51 lei per kWh cum este acum.

Publicitate
Publicitate