Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Experți, despre majorarea prețului de…

Experți, despre majorarea prețului de achiziție la gazele naturale: „Guvernul trebuie să-și ajusteze politica de subvenționare și să vină cu compensații mai mari pentru păturile social vulnerabile”

Începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom. Astfel, pentru luna ianuarie, prețul pentru gazul importat de gigantul rus constituie 646 de dolari pentru o mie de metri cubi. Responsabilii din cadrul companiei Moldovagaz susțin că această majorare, în comparație cu prețurile din noiembrie și decembrie, se datorează creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului.

Experții sunt de părere că majorarea prețului de achiziție la gazele naturale este o lovitură destul de mare asupra bugetelor gospodăriilor casnice. De aceea, Guvernul trebuie să-și ajusteze politica de subvenționare și să vină cu compensații mai mari pentru păturile social vulnerabile, dar nu pentru toți.


Expertul economic Viorel Gîrbu este de părere că Guvernul trebuie să vină cu compensații mai mari pentru păturile social vulnerabile, dar nu pentru toți.

Viorel Gârbu

„Este o creștere de 50% a tarifelor pentru încălzire. N-o să spun nimic deosebit aici, este o lovitură destul de mare asupra bugetelor gospodăriilor casnice. Este o creștere destul de impunătoare, dar urmează să vedem cum vor decurge lucrurile. Luna curentă și luna viitoare va fi cel mai greu. Cred că unica posibilitate este ca Guvernul să vină cu compensații mai mari pentru păturile social vulnerabile, dar nu pentru toți. Actualmente, Guvernul oferă acea reducere pentru toată lumea. Schema aceasta este greșită. Pentru cei care sunt mai avuți, Guvernul trebuie să le ofere mai degrabă subvenții pentru instalarea unor tehnologii diferite, care să nu se bazeze pe gazele naturale. Pentru cei mai avuți, Guvernul trebuie să vină cu subvenții în vederea diversificării surselor de energie regenerabilă, iar pentru păturile social vulnerabile compensația trebuie să fie mai mare. Aceasta este situația, cetățenii nu pot să achite mai multe decât banii câștigați. Guvernul trebuie să estimeze care este greutatea cheltuielilor respective, ponderea totală a bugetelor gospodăriilor și să vină cu compensații pe măsură, nu doar formale”, a spus Viorel Gârbu pentru ZdG.

Expertul opinează că majorarea prețului de achiziție la gazele naturale a fost cauzată de creșterea prețurilor pe piața internațională, cât și de formula de calcul, agreată de autoritățile din R. Moldova.

„O creștere a prețurilor este și pe piața internațională. Este și formula pe care autoritățile încă n-au divulgat-o. Autoritățile n-au zis clar care este formula. Sunt doar anumite indicii. Dacă facem referință la ceea ce se întâmplă pe piețele internaționale atunci putem spune că pe piața internațională s-a ajuns și la 2000 de dolari pentru mia de metri cubi, ceea ce noi nu am ajuns. Prețul a crescut, fiindcă a crescut peste tot în lume, nu doar la noi. Cred că modul în care a fost semnat contractul ne avantajează. Faptul că am plătit 450 până acum și peste 600 de dolari de acum încolo este avantajos. În România este mult mai grav, prețurile sunt duble pentru cetățeni”, a declarat Viorel Gârbu.

Expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță opinează că și în luna februarie, prețul de achiziție la gazele naturale ar putea să crească.

„Din nefericire, nu văd cum va fi posibil să evităm o nouă majorare de tarife. Să nu uităm că tarifele care au fost stabilite, de fapt, sunt cam la limită. Cred că ANRE va fi nevoită, în această lună, destul de rapid să adopte o majorare de tarife. Să nu uităm că și în acordul adițional semnat cu Gazprom era specificat faptul că tarifele vor fi ajustate în conformitate cu prețurile și cel mai probabil vom fi nevoiți să majorăm tarifele.

Veaceslav Ioniță

Era de așteptat această majorare. Începând cu anul 2021 R. Moldova a modificat formula de calcul de stabilire a prețului la gazul importat. În relațiile cu Gazpromul, formula veche ne avantaja pe noi, dar, din păcate, formula nouă nu ne avantajează. În relațiile cu Gazpromul, R. Moldova a avut de două ori așa situații. Prima dată s-a întâmplat în 2005, atunci când Gazpromul a insistat ca noi să plătim prețul de piață și R. Moldova a acceptat și ni s-a dat o perioadă de adaptare de cinci ani de zile și începând cu anul 2010 și până în 2020 am plătit practic prețul mediu pe care îl plătea tot globul pământesc. După 2020, gazul se vinde în două moduri: vânzări contractuale și vânzări la bursă. Prețul la bursă a luat-o brusc în sus și a devenit de câteva ori mai mare decât prețul contractual. După cum în 2005, Gazpromul a cerut ca noi să plătim prețul mediu global, dar nu prețul pe care îl avem noi în cadrul CSI și ni s-a dat cinci ani de adaptare, acum, în 2021, Gazpromul a insistat ca noi să nu mai plătim, asta a fost la începutul anului 2021, nu ține nimic de Guvernul actual, Gazpromul a insistat ca noi să nu mai plătim prețul mediu global cum era până acum, dar să plătim în baza unui mixt de la prețul global și cel de la bursă”, a spus Veaceslav Ioniță.

Guvernul trebuie să-și ajusteze politica de subvenționare și trebuie să identifice maxim 40-50% din gospodării care trebuie să primească ajutor majorat, afirmă expertul.

„Compensația oferită de Guvern ajută cetățenii, dar prețurile sunt prea mari. Vă dați seama, atunci când factura crește cu 2000 sau 3000 de lei, depinde de familie, creșterea compensației de 500 de lei este bună, dar este prea puțin. Recomandarea pe care aș face-o acum Guvernului este ca, pe lângă suportul acesta general pe care îl dă, mai mult să se focuseze pe suportul pentru păturile cele mai vulnerabile. Există o categorie mare de cetățeni pentru care scumpirea prețului la gaz este o lovitură puternică asupra bugetului familiei. De aceea, cred că Guvernul trebuie acum să-și ajusteze politica de subvenționare. După mine, trebuie de identificat maxim 40-50% din gospodării care trebuie să primească ajutor majorat, căci, de majorarea tarifului nu avem cum să scăpăm (…) La noi, cu certitudine că vor crește prețurile. Dacă toți spuneau că cel mai probabil prețurile vor crește până în luna martie și după aceasta vor scădea, acum toată lumea se teme să facă prognoze, însă cu certitudine noi vom asista fenomene neplăcute pe plan internațional cel puțin până în luna martie. Și iată aceste fenomene care au loc în plan internațional și formula nouă de calcul ne afectează direct. Deci, este vorba despre contextul internațional extrem de nefavorabil și noua formulă de calcul pe care eu nu cred că noi am putut să o evităm”, a spus Ioniță.

Prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de SAP „Gazprom” către SA „Moldovagaz”, a constituit, în luna ianuarie 2022, 646 de dolari pentru mia de metri cubi, reieșind din formula de calcul a acestuia, inclusă în contractul în vigoare. Potrivit Moldovagaz, majorarea acestuia în comparație cu prețurile din noiembrie și decembrie este cauzat de creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului.

Premier Energy, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, a formulat la 4 ianuarie curent o solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prin care a cerut aprobarea unui tarif aproape dublu la energia electrică. Astfel, compania solicită un tarif de 2,79 de bani per kWh, față de 1,51 lei per kWh cum este acum.