Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Comisia Europeană a alocat 75…

Comisia Europeană a alocat 75 de milioane de euro sprijin bugetar pentru R. Moldova, în contextul situației energetice dificile din țara noastră

Comisia Europeană a alocat 75 de milioane de euro sprijin bugetar R. Moldova, în contextul situației energetice dificile din țara noastră. Despre asta a anunțat Katarina Mathernova, directoarea generală adjunctă a Direcției generale Vecinătate și Negocieri privind extinderea de la Comisia Europeană.

„Comisia Europeană continuă să ofere suport Moldovei în condițiile situației energetice dificile, majorării prețurilor la gaze pentru cei mai vulnerabili și nevoii de a îmbunătăți eficiența energetică. ”, a scris directoarea generală adjunctă a Direcției generale Vecinătate și Negocieri privind extinderea de la Comisia Europeană pe Twitter.

Tot în acest context, europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, a menționat că țara noastră are nevoie de sprijinul UE pentru că este cea mai afectată de creșterea prețurilor la energie.

„Uniunea Europeană continuă să sprijine cetățenii Republicii Moldova care se confruntă cu prețuri din ce în ce mai ridicate la gaze. Republica Moldova este țara cea mai afectată de creșterea prețurilor la energie tocmai de aceea are nevoie de sprijinul nostru”, a scris Siegfried Mureşan pe Facebook.

Parlamentul de la Chișinău a ratificat, pe 14 iulie, Memorandumul de înțelegere dintre R. Moldova şi UE, semnat la Bruxelles la 22 iunie 2022, privind acordarea asistenței macrofinanciare țării noastre, în contextul consecințelor provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina, precum și gestionarea crizei gazelor și redresarea economică de după pandemia de COVID-19.

Potrivit Parlamentului, o parte din această sumă, 30 milioane de euro, va fi oferită sub formă de grant, iar 120 milioane de euro – sub formă de împrumut.

Pe 1 august, Comisia Europeană a virat R. Moldova prima tranșă, de 50 de milioane de euro, din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro.