Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE a aprobat majorarea tarifului…

ANRE a aprobat majorarea tarifului energiei termice livrate consumatorilor și a energiei electrice produse de către SA „CET-Nord” și SA „Termoelectrica”

Imagine simbol

Prețul la energia electrică produsă și la energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „CET-Nord” și S.A. „Termoelectrica” va fi majorat de la 1 octombrie, conform hotărârilor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din 28 septembrie.

Astfel, a fost aprobat prețul pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare ale S.A. „CET-Nord” în mărime de 4,57 lei/kWh (fără TVA), cu 1,46 de lei mai mult sau 47% față de prețul în vigoare.

Totodată, ANRE a aprobat tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „CET-Nord” în valoare de 3 052 lei/Gcal (fără TVA), ceea ce reprezintă o majorare a tarifului cu 937 lei/Gcal sau 45% în raport cu tariful actual.

Prețul reglementat pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare ale S.A. „Termoelectrica” a fost aprobat în mărime de 4,54 lei/kWh (fără TVA), cu 1,19 lei sau 36% mai mult față de tariful actual, de 3 lei și 35 de bani.

În același timp, a fost aprobat tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” în mărime de 2 854 lei/Gcal (fără TVA), cu 685 de lei sau 32% mai mare în comparație cu tariful în vigoare.

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici vor achita 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Hotărârea a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței de vineri, 23 septembrie. Noul preț stabilit de ANRE este cu 6 lei și 28 de bani mai scump față de tariful actual.

Cum explică ANRE noile prețuri aprobate la gazele naturale. Director al Agenției, despre devierile financiare acumulate de Moldovagaz: „O parte din acestea sunt incluse deja în noul tarif. Partea care rămâne va fi inclusă în preț în perioadele următoare”

În cadrul unei conferințe de presă, organizată vineri, 23 septembrie, în contextul majorării prețurilor reglementate la gazele naturale, directorul ANRE Alexei Taran a declarat că „motivul principal al ajutărilor este modificarea prețului de achiziție”.

Potrivit directorului ANRE, decizia „a fost ghidată” de mai multe motive: creșterea prețurilor la burse; depășirea pragului de 1% din metodologia actuală, care permite solicitarea de ajustare a prețurilor, și care ar fi ajuns la de peste 3%; necesitatea de a asigura „o viabilitate financiară a furnizorului, ca să poată să-și achite obligațiile financiare ce vin din importul acestor gaze naturale”.