Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE a afișat noile prețuri…

ANRE a afișat noile prețuri plafon la carburanți: benzina se scumpește cu 61 de bani, iar motorina cu 15 bani

Sursa foto: profit.ro

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat noile prețuri plafon la carburanți, stabilite pentru miercuri, 11 mai 2022.

Potrivit ANRE, miercuri, un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 28 de lei și 78 de bani, cu 61 bani mai mult decât în ziua precedentă, iar un litru de motorină va costa 27 de lei și 90 de bani, cu 15 bani mai mult comparativ cu ultimii indici.

Prețul carburanților a crescut constant în R. Moldova, în ultimele patru luni. Anul 2022 a început cu ușoare scumpiri a benzinei și motorinei, iar după invazia Rusiei în Ucraina, carburanții au înregistrat zilnic scumpiri semnificative.

Săptămâna trecută, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a emis un comunicat de presă prin care a anunțat că „prețurile la carburanți sunt influențate exclusiv de creșterile cotațiilor la bursele internaționale și cursul de schimb al monedei naționale”.

„Consumatorul din Republica Moldova achită un preț corect racordat la realitățile zilei în care își face achiziția de carburanți”, a menționat ANRE.

Preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către ANRE în baza Metodologiei de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere și sunt publicate zilnic pe site-ul Agenției, iar benzinăriile din țară trebuie să le afișeze de la miezul nopții.

De la 1 septembrie 2021 au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere. În rezultat, la fel ca și în anii precedenți, prețurile de comercializare cu ridicata devin libere, la rând cu prețurile de vânzare cu amănuntul a gazului lichefiat.

Salarii lunare de peste 75 de mii de lei, locuințe spațioase și mașini luxoase. Averile directorilor ANRE în 2021 – instituție care reglementează și monitorizează sectorul energetic al R. Moldova – DOC