Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Andrei Spînu: „R. Moldova a…

Andrei Spînu: „R. Moldova a continuat să ia energie de avarie din România”. Stocul de gaze naturale a fost completat cu încă 6 milioane de metri cubi

R. Moldova a continuat marți, 25 octombrie, să achiziționeze energie electrică din România, potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. Acesta a anunțat că Societatea pe Acțiuni Energocom a semnat un contract cu compania românească OMV Petrom pentru alți 50 MW, „însă nu este suficient pentru a acoperi întreg deficitul”.

„Azi Moldova a continuat să ia energie de avarie din România. Mâine vom fi în aceeași situație (…). Trebuie să continuăm să economisim pentru a evita deconectările consumatorilor. De asemenea, azi s-a reușit completarea stocului de gaz cu încă 6 milioane de m3. În total avem achiziționate 89.5 milioane de m3 de gaz”, se arată într-un postare făcută de Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, ministrul a mulțumit primarului municipiului Chișinău Ion Ceban că „s-a alăturat efortului național de economisire”. „Chișinăul are azi seara mai puțină lumină și mai multă unitate”, a scris Spînu.

Hidroelectrica, liderul în producția de energie electrică din România, și Societatea pe Acțiuni Energocom, companie desemnată de Guvernul R. Moldova, au semnat joi, 13 octombrie, un contract de furnizare a 100 MW energie electrică.

Marți, 25 octombrie, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a R. Moldova au aprobat mai multe acțiuni care urmează a fi întreprinse pentru reducerea consumului de resurse energetice și pentru evitarea întreruperilor de energie electrică pe perioada situației de alertă pe piața internă.

Astfel, potrivit dispoziției CSE, instalațiile de încălzire din clădirile publice și unitățile comerciale vor funcționa „în regim minim” sau la o temperatură nu mai mare de 19 °C, iar în afara orelor de muncă – de 15 °C, în încăperile unde este posibilă reglarea instalației de încălzire. Totodată, iluminatul interior al clădirilor va fi redus cu cel puțin 30%, iar havuzurile, vitrinele și iluminatul decorativ vor fi deconectate.

Anterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că în R. Moldova există în continuare riscul de „deconectări masive” de la rețeaua de energie electrică. Potrivit viceprim-ministrului, deconectările ar putea avea loc „în mod special” între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00, atunci când se atestă un deficit de energie electrică.

În același timp, Spînu a menționat că, pe 24 octombrie, Moldelectrica „a apelat la contractul de avarie semnat cu România”. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 EUR/MW, potrivit ministrului.

Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Atunci, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că pe 22 și 23 octombrie nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Totodată, oficialul a menționat că „începând de luni (24 octombrie n. red.), vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică”.

Ulterior, într-un interviu pentru NewsMaker, Spînu a dat asigurări că starea de alertă de pe piața energiei electrice din R. Moldova nu se va răsfrânge asupra consumatorilor casnici sau a instituțiilor statului din domeniul social, cum ar fi școli, grădinițe, administrații publice locale sau spitale.

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Centrala de la Cuciurgan reduce, din 24 octombrie, livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului. Declarația a fost făcută în cadrul așa-numitului Consiliu Suprem din regiunea transnistreană, unde a fost aprobat decretul semnat de Krasnoselski, privind decretarea stării de urgență economică pe întreg teritoriul regiunii.

Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie.